L’estat espanyol manté la duresa contra el 9-N dos dies abans de la votació

  • El Tribunal Suprem avala la suspensió i Llanos de Luna amenaça el govern i els càrrecs locals

VilaWeb
Redacció
07.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui és un dia decisiu per al 9-N, l’antevigília de la votació. El Pacte Nacional pel Dret de Decidir es reuneix al matí per a exhibir la unitat i la transversalitat social i política sobre el dret de decidir, concretament per a fer possible la votació de diumenge. I, a Madrid, el consell de ministres espanyol podria prendre decidir com actuar, tenint en compte que pot ser que la fiscalia determini mesures sobre les meses i les urnes de la votació de demà passat.

De moment, la impugnació es manté. La sala tercera del Tribunal Suprem espanyol va avalar ahir cautelarment la impugnació del procés participatiu acordada pel consell de ministres avui fa una setmana. La Generalitat de Catalunya havia interposat un recurs contra la decisió del govern espanyol, que considerava que atemptava contra el dret de participació i les llibertats d’expressió i ideològica, tal com va explicar el portaveu del govern, Francesc Homs. Però el Suprem no va atendre la petició del govern català.

En la interlocutòria, el Suprem advertia que podia haver-hi ‘causa d’inadmissibilitat’ argumentant que les pretensions cautelars del govern s’havien de sol·licitar sobre ‘fets recurribles’. Altrament, segons l’escrit, el tribunal no disposaria de jurisdicció i tindria vetat de resoldre no únicament sobre les mesures cautelars sinó sobre ‘la totalitat de les que es volen fer valer’.  

Els magistrats van assenyalar que la decisió presa pel consell de ministres no era susceptible de recurs contenciós, ni ordinari ni especial, car la llei reguladora no ho preveu: ‘La impugnació de què es tracta correspondria al Tribunal Constitucional, que hauria de resoldre sobre les condicions de la seva admissibilitat i decidir sobre els fons de l’assumpte.’

El Suprem també recordava que les resolucions del TC no podien ser enjudiciades per cap altre òrgan jurisdiccional de l’estat espanyol, i feia constar que el govern havia presentat el recurs el 4 de novembre, quan el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ja havia publicat la providència del Constitucional on admetia a tràmit el recurs del govern espanyol i suspenia automàticament el procés participatiu de diumenge.  

El Suprem dóna a les parts un termini de deu dies per tal que presentin al·legacions i es pronunciïn sobre aquesta interlocutòria.  

L’amenaça de Llanos de Luna

I ahir novament la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va actuar. Va trametre una carta al govern i a les institucions locals exigint que no contravinguessin la resolució del Tribunal Constitucional espanyol que suspèn el 9-N. Llanos de Luna s’adreçà a la vice-presidenta del govern català, Joana Ortega, i a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, però també a tots els batlles, interventors, secretaris municipals, presidents de diputacions i consells comarcals. Quan el TC va suspendre la consulta ja va enviar una carta similar.

Llanos de Luna addueix que el TC ha suspès el procés participatiu del 9-N i també els ‘restants actes de preparació, realitzats o procedents, per a dur-lo a terme, com també qualsevol altra actuació encara no formalitzada jurídicament vinculada a la consulta esmentada’. Parla del deure dels poders públics de complir les resolucions del tribunal i, especialment, de la importància que no s’adoptin acords o es duguin a terme actuacions que puguin contravenir la decisió del TC.

Diu que podrien contravenir aquesta resolució ‘actuacions destinades a la utilització de mitjans públics per a la realització d’actes d’execució de la consulta’. I afegeix: ‘Com a autoritat pública se li manifesta la importància del necessari i degut compliment de les resolucions del TC.’ Segons Llanos de Luna, les autoritats receptores de la carta han de vetllar perquè les activitats dels organismes corresponents s’ajustin a l’ordenament jurídic.

La resposta del govern

El govern, en un breu comunicat, va respondre a Llanos de Luna que sempre havia tingut una posició ‘compromesa amb el compliment del principi de la legalitat’ i que les cartes serien respostes ‘degudament’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any