Una comissió internacional elaborarà un informe sobre el 9-N

  • Analitzaran el funcionament de la votació en diversos col·legis

VilaWeb
VilaWeb
Laura Ruiz i Trullols
07.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una comissió d’observació electoral formada per set polítics europeus redactarà un informe sobre el 9-N diumenge al vespre. Durant tot el dia, dividits en tres grups, analitzaran el funcionament de la votació en diversos col·legis. L’objectiu d’aquestes missions d’observació és impedir el frau i donar legitimitat als processos electorals. En les democràcies consolidades n’hi ha sobretot en el cas de referèndums de caràcter excepcional, com fou el cas del d’Escòcia.

Segons que ha pogut saber VilaWeb, entre els set membres de la delegació hi haurà almenys dos eurodiputats: el flamenc Mark Demesmaeker, de la Nova Aliança Flamenca, i la gal·lesa Jill Evans, del partit Plaid Cymru, que fins i tot va explicar en una carta oberta per què vindria a fer d’observadora internacional a Catalunya.

També en formarà part ‪Gérard Onesta, que des del 2010 és el vice-president de la regió occitana del Migdia-Pirineu. Onesta és membre del Partit Verd francès i fou eurodiputat i vice-president del Parlament Europeu entre el 1999 i el 2007.

La comissió completa es presentarà en una conferència de premsa demà a horabaixa, quan els observadors que han acceptat la invitació detallaran quines qüestions analitzaran.

Les delegacions d’observació internacional solen redactar un informe on expliquen què han comprovat durant la jornada electoral. En el cas del 9-N també en faran un que presentaran diumenge a la nit, una volta hagin pogut comprovar el funcionament del recompte de vots.

A banda dels integrants d’aquesta delegació oficial, hi haurà molts càrrecs electes que viatjaran a Catalunya aquest cap de setmana per fer d’observadors internacionals. És el cas, entre més, de Daniel Turp del partit Assemblea Nacional del Quebec o François Alfonsi, ex-eurodiputat i president de l’Aliança Lliure Europea

Més de cent polítics agrupats a l’International Commission of European Citizens (ICEC) també seran diumenge en diversos col·legis fent d’observadors internacionals. Es tracta de la plataforma internacional que es va crear amb les consultes d’entre el 2009 i el 2010. Dins d’aquesta comissió hi haurà polítics escocesos, com ara la diputada  de l’SNP Sandra White i Declan Blench del partit Verd.

Informació relacionada:

Carta d’una observadora internacional que supervisarà el 9-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any