Lluís Llach: ‘El 9-N hem passat de reivindicar drets polítics a drets humans o universals’

  • El músic i escriptor es mostra convençut que la jornada de diumenge serà 'un èxit' i llança una crida a participar-hi

VilaWeb
ACN
06.11.2014 - 14:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lluís Llach s’ha mostrar convençut que la jornada de participació ciutadana del 9-N ‘serà un èxit’ ja que ‘entre la ciutadania de Catalunya, pensi el que pensi, s’està instal·lant que ja no estem defensant només el nostre dret a decidir si no la nostra llibertat de manifestació i d’expressió’. ‘Estem passant de drets polítics a reclamar drets humans o universals’, ha afirmat el músic i activista. Llach ha valorat la ‘importància’ que més d’un centenar de càrrecs electes hagin signat una denúncia internacional contra el govern espanyol per vulnerar el dret del poble català a exercir la democràcia a través d’una consulta i ha emplaçat la ciutadania a avalar també el document perquè ‘agafi més força’.

Durant la signatura d’un conveni entre la Universitat de Lleida (UdL) i la fundació que porta el seu nom, Lluís Llach ha defensat que el nou 9-N ‘és una diada important, no és ni definitiva ni políticament en el sentit estricte important, però en l’aspecte simbòlic i de força cívica és importantíssima’ i, per això, ha fet una crida a la participació i s’ha mostrat convençut que ‘anirà molt bé, a banda que el resultat sigui sí o no’.    

Llach ha dit que ‘hi ha gent que ha anat afegint motivacions a l’independentisme com ara identitàries, culturals, polítiques, econòmiques, el menyspreu de l’estat i el sentiment que com a comunitat ens sentim amb poques possibilitats de realització del que ha de fer un país o estat’, és a dir ‘existir per posar-se al servei dels ciutadans’. Així, ha assegurat que aquestes motivacions han anat creixent per incompetència de l’estat espanyol, motivat pel seu govern’ i s’ha anat vehiculant un sentiment per decidir el futur col·lectiu. En aquest sentit, ha deixat clar que ‘aquí no es va en contra d’Espanya ni contra els espanyols, que són tan víctimes d’aquest estat espanyol com nosaltres’.     

Però, per Lluís Llach, a aquest conjunt de motivacions ara s’hi afegeix un altre motiu i és el sentiment que ‘no només defensem el dret a decidir si no el dret a ser, de ciutadania’. El músic,  escriptor i activiasta ha criticat les declaracions del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, en aquest sentit.       

Finalment, Lluís Llach ha destacat la importància que suposa que més d’un centenar de càrrecs electes de Catalunya hagin subscrit una denúncia política dirigida a organismes internacionals contra el govern de l’Estat per vulnerar el dret del poble català d’exercir la democràcia a través d’una consulta. ‘Si això va avalat per 200.000, 500.000 o pel suport dels ciutadans, li donen un valor de força cívica importantíssim’, ha sentenciat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any