Què ens trobarem a la mesa? Com votarem el 9-N?

  • No hi haurà vots nuls: qualsevol paper introduït a l'urna es comptarà com a participació

VilaWeb
Xènia Serrat
06.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, deia ahir que, entre més coses, el 9-N es diferenciava d’unes eleccions o d’un referèndum pel fet que no hi hauria vots nuls: ‘Si algú vol fer la seva proposta política d’una altra manera, també es comptarà.’

Així doncs, la forma preferent de vot serà la resposta a la pregunta acordada pels partits sobiranistes. Però, com que és un procés participatiu, tothom hi pot expressar l’opinió que vulgui.

En el recompte, a més dels percentatges corresponents al vot preferent (sí-sí, sí-no, sí en blanc, no i no en blanc), hi haurà un percentatge de ‘altres’ que inclourà qualsevol aportació que facin els votants: paperetes amb combinacions de resposta diferents de les preestablertes, paperetes modificades (si la modificació altera el sentit de la papereta) o documents i aportacions diversos.

Però com es tindran en compte aquests vots? El Departament de Governació ha explicat a VilaWeb que les ‘altres formes de participació’ seran traslladades a la seu del departament, on seran analitzades els dies següents, i es comptabilitzaran totalment a banda dels resultats de la pregunta.

Quins passos ha de seguir el votant?

Als col·legis hi haurà les paperetes amb la pregunta, però, abans de dipositar-la dins l’urna, el participant s’haurà de registrar. Per començar, quan sigui davant la mesa, caldrà comprovar que tingui assignat aquell punt de participació, tenint en compte l’adreça del carnet d’identitat espanyol (DNI), que ha de ser vigent i amb domicili al Principat. Si correspon a un altre punt de participació, li serà indicat.

Seguidament, s’haurà de registrar com a votant del procés. Els membres de la mesa en comprovaran la identitat i la data de naixement, que ha de ser anterior al 10 de novembre de 1998, i l’inscriuran en l’aplicació informàtica. Després, l’anotaran en una llista numerada d’inscripció i de participant, que inclourà el número d’ordre, el DNI o NIE i el nom i cognoms.

Finalment, el participant podrà introduir el sobre a l’urna. Als col·legis hi haurà les paperetes i els sobres. De totes maneres, també es poden portar de casa. Els sobres poden ser de qualsevol mida, però totalment blancs, sense cap inscripció.

El vot s’ha d’emetre immediatament després de les inscripcions, informàtica i manual. Qui abandoni la mesa sense votar no ho podrà més endavant.

Per una altra banda, durant la jornada s’organitzarà una altra acció participativa: a l’exterior dels col·legis hi haurà taules amb voluntaris de partits i entitats sobiranistes, on els ciutadans podran signar una denúncia col·lectiva contra el govern del PP per a fer arribar a les instàncies judicials europees.

Guia per a votar el 9-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any