Fernández Díaz pressiona els mossos d’esquadra perquè impedeixin el 9-N

  • 'La Generalitat no pot continuar endavant fent això que fa', diu el ministre d'Interior espanyol

VilaWeb
ACN
05.11.2014 - 12:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha dit avui a Onda Cero que no tenia cap dubte que els mossos complirien i farien complir la llei i que garantirien que s’acatés la suspensió del nou 9-N dictada pel Tribunal Constitucional. Ha dit que no hi havia pas dues legalitats, catalana i espanyola, separades: ‘La llei és la llei, aquesta convocatòria no la pot promoure ni organitzar la Generalitat de Catalunya i per tant això no ho poden emparar els mossos d’esquadra.’ Per ell, si algú pretén fer realitat una consulta emparada i impulsada per la Generalitat, ‘els mossos d’esquadra, per fer complir la llei, ho han d’impedir, no en tinc cap dubte’.

‘Els mossos —ha dit— són la força policíaca que té la competència per garantir l’ordre públic i la seguretat ciutadana a Catalunya.’ Ha afegit que tant el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, com el director general de la policia, van dir no posarien els mossos en el dilema d’haver de complir la llei o haver d’obeir el govern de la Generalitat, ‘perquè en tot moment el govern de la Generalitat complirà la llei’.

Per aquest motiu, ha afegit, a Catalunya els mossos garantiran el compliment de la llei i de la resolució del TC, que ‘s’ha pronunciat dues vegades de manera molt clara’, i garantiran que ‘un procés que el TC ha declarat suspès, i per tant és il·legal, no es dugui a terme’.

Així mateix, ha dit que ara per ara tenia ‘el deure de creure’ que la Generalitat acataria la suspensió i no mantindria cap mena d’iniciativa que tingués per finalitat ‘aquesta consulta o referèndum’.

Ha dit també que fóra diferent que institucions privades decidissin de fer una consulta, ‘com si el club de rabassaires o qualsevol altra entitat decideix de fer-la’, ‘però els poders públics, i en aquest cas la Generalitat, no poden continuar endavant’.

I ha fet referència directa al web participa 2014.cat o a l’ús de locals públics de la Generalitat, com els instituts i col·legis, i també a donar des del Govern cap informació que tingui per finalitat de fer realitat el procés participatiu.

‘És evident que Mas sap que la consulta no es podrà fer, i es farà una altra cosa que no serà ni una consulta ni un referèndum i que no tindrà un mínim de legitimitat democràtica’, ha dit. Segons ell, el president de la Generalitat vol, simplement, ‘salvar la cara’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any