Fermesa dels partits sobiranistes a set dies pel 9-N

  • CiU, ERC, ICV i la CUP estan d'acord en què el govern espanyol no hi té gaire a dir per aturar la votació

VilaWeb
Redacció
02.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Falta una setmana per la votació del 9 de novembre i, malgrat la impugnació del govern espanyol, tots els partits sobiranistes es mantenen ferms en continuar endavant amb la votació. CiU, ERC, ICV i la CUP coincideixen que l’executiu de Rajoy no hi té gaire a dir per aturar la consulta. Així, es mostren d’acord amb la decisió que va prendre el president de la Generalitat, Artur Mas, després que es fes efectiu el recurs al Tribunal Constitucional espanyol del govern espanyol contra el 9-N: completar l’operatiu i la logística de la votació.

En aquest sentit, el conseller de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, va acusar el govern espanyol d’intentar ‘fer una maniobra per introduir confusió i atemorir la gent’ davant el 9-N i va assegurar que els catalans no han de ‘tenir por de res’ per expressar-se ‘d’una manera pacífica i democràtica’. Homs va apuntar que l’executiu de Mariano Rajoy també hauria volgut crear ‘una cortina de fum’ a costa del 9-N pel seu ‘embolic enorme en temes de corrupció’. 

El portaveu del govern va assegurar que diumenge que ve ‘hi haurà urnes’ i va augurar que el 9-N tindrà ‘un impacte polític enorme si hi ha una gran participació’.

ERC demana a Mas que no faci cas del govern espanyol

L’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras va defensar que el govern de la Generalitat no ha de fer ‘cap cas’ de la impugnació del 9-N per part del consell de ministres espanyol. Segons el republicà, el poble de Catalunya ja ha ‘desconnectat mentalment’ del que diuen des de Madrid. ‘És molt important que ja s’ha aconseguit la independència mental i després ve la independència política’, va assegurat des de Girona.

D’altra banda, Terricabras també va defensar que Europa no està en contra del procés i va explicar que tot i que alguns eurodiputats no són partidaris de la independència de Catalunya, tots ells veuen ‘estrany’ que l’estat espanyol no deixi votar els catalans el 9-N.

ICV avisa Rajoy que li serà molt difícil aturar el 9-N

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, diu que es ‘manté ferm en la defensa del dret de decidir que no podrem exercir d’aquí a una setmana’, recalcant que el procés participatiu no té el mateix ‘aval’. Ara bé, davant dels passos dels populars, Herrera va avisar a Mariano Rajoy que li serà molt difícil aturar’ el 9-N encara que ‘l’il·legalitzi’. 

‘La responsabilitat és participar’, va dir ahir des de Badalona en lamentar també que PP i POSE utilitzin el TC com a ‘tercera càmera’.

La CUP crida a desbordar les urnes i l’estat

Doble missatge de la CUP en l’acte central de la campanya pel sí-sí al procés participatiu del 9-N. El diputat de l’esquerra independentista, Quim Arrufat, va assegurar que són els vots dels ciutadans els que li atorgaran ‘validesa política desbordant’ a les urnes. Arrufat, que va lamentar que algunes forces polítiques vulguin ‘devaluar’ la jornada de diumenge vinent i va avisar també al govern espanyol: ‘No s’impugna un poble; […] que facin les impugnacions i que suspenguin els marcs legals que els vingui de gust, que nosaltres no marxem d’aquí i arribarem fins al final’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any