El parlament prohibeix l’entrada al convidat del PP que va fer la salutació feixista

  • La sanció s'ha pres per unanimitat i s'ha qualificat de 'molt greu, intolerable i inadmissible' l'episodi d'ahir

VilaWeb
VilaWeb
ACN
30.10.2014 - 16:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mesa ha acordat no permetre l’entrada al parlament o a qualsevol acte de la cambra a l’home que ahir va fer una salutació feixista en ser expulsat de l’hemicicle per aldarulls. La decisió ha estat presa per unanimitat, comptat així també amb el suport del PP, grup que va convidar a l’implicat. La vigència de la sanció s’allargarà ‘sine die’ fins que el Parlament consideri que s’ha d’aixecar. La mesa ha qualificat de ‘molt greu’ l’episodi, i ha considerat que fets com aquesta salutació feixista ‘no s’han d’admetre i són intolerables’. El parlament, però, no actuarà penalment contra l’implicat i la mesa no farà cap retret més al PP després que hagi condemnat públicament la salutació.

‘Aquest fet és molt greu i així ho ha qualificat la mesa. Hem de defensar que el parlament és un espai de llibertat i democràcia, hem de ser tots molt curosos i no admetre situacions com la d’ahir. És intolerable i no ha de tornar a passar’. Amb aquestes paraules, Núria de Gispert ha expressat el rebuig que la Mesa del Parlament a la salutació feixista que va fer un convidat del grup parlamentari popular durant la sessió de control del ple d’ahir.

Davant la situació i les protestes presentades formalment per CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, la Mesa del Parlament s’ha reunit aquest dijous de forma extraordinària per estudiar els fets i poder acordar mesures al respecte. Més enllà del rebuig i la condemna expressats, De Gispert ha explicat que la Mesa ha optat per ‘suspendre aquesta persona temporalment de la seva presència al Parlament’. Aquest veto i prohibició de l’entrada a la cambra té, a més, una vigència ”sine die’, fins que es consideri que pot tornar a venir al Parlament’.

Alguns dels partits de la cambra també havia demanat que es reprovés al PP per haver estat qui havia convidat a l’individu ara sancionat. Però des de la Mesa han considerat que ‘tant el grup parlamentari com la pròpia diputada que l’havia convidat -María José García Cuevas- han fet declaracions avui rebutjant totalment aquest fet’, i que, per tant, no se li farà cap retret més al PP. ‘Es dóna constància del rebuig i s’accepta’, ha afegit la presidenta.

La mesa també ha valorat la possibilitat de denunciar la salutació feixista davant els jutjats perquè es pugui actuar penalment contra aquest individu, però finalment aquesta proposta ha estat desestimada. ‘S’ha parlat però aquí no es considera delicte això, no com a altres països. La pròpia fiscalia pot demanar les imatges i si considera que pot arribar a ser un il·lícit penal, ja actuarà. Però en principi, la mesa ha considerat que no era així’, ha explicat De Gispert.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any