La participació el 9-N serà d’uns dos milions de votants, segons una enquesta d’El Periódico

VilaWeb
ACN – Redacció
29.10.2014 - 08:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uns dos milions de catalans estan disposats a anar a votar el 9 de novembre, segons una enquesta de l’empresa GESOP que publica avui El Periódico. Aquest sondatge conclou que hi ha un terç dels potencials votants, un 33%, que participaran el 9-N, i que  la intenció de vot és molt superior entre els simpatitzants de CiU, d’ERC i de la CUP. El percentatge puja quan la pregunta és si s’aprova el nou procés de votació impulsat pel govern: un un 46,8% l’aprova, un 37,4% s’hi oposa i un 15,7% no ho sap o no respon.

La gran majoria de simpatitzants de CiU, ERC i la CUP mostren la seva intenció de votar en el nou 9-N, amb intencions de vot que superen el 90%, mentre que l’electorat d’ICV-EUiA es mostra més dividit i dos de cada tres votants expressen la seva intenció d’acudir a les urnes. Pel que fa els simpatitzants dels partits contraris a la consulta, més de la meitat dels votants socialistes, el 52%, assegura que no votarà, mentre que el 44,7% mostra la seva intenció de participar-hi. En quant els simpatitzants del PPC, el 30% diu que votarà, una xifra que s’eleva fins al 41% en el cas dels simpatitzants de Ciutadans. D’altra banda, entre els seguidors de Podem, el 53% dels electors afirma que votarà i el 40% ho descarta.

En realitat, el sondeig d”El Periodico’ mostra que el 47,2% té intenció d’expressar-se el 9 de novembre, tot i que amb la ‘cuina’ -després de tenir en compte el sentiment de pertinença i la simpatia de partit i la diferència entre les xifres de participació projectades en enquestes i les reals- la dada baixa entre una forquilla del 32% al 34%. L’estudi parteix d’un cens de 6.297.727 persones més grans de 16 anys que constava al padró de l’1 de gener del 2013, segons dades de l’Idescat.

Prop de la meitat aprova el 9-N

De l’enquesta, també es desprèn que el 46,8% aprova la consulta impulsada pel president de la Generalitat, Artur Mas, després de descartar el format original de la consulta 9-N com a conseqüència de l’admissió a tràmit al Tribunal Constitucional de la Llei de consultes i del decret de convocatòria. Per contra, el 37,4% el desaprova i un 15,7% no es pronuncien.

Per simpaties de partit, els que més donen suport al succedani de consulta són els votants de CiU, amb un 80,5%, seguit dels d’ERC, amb un 72,9% i la CUP, amb un 69,9%. Els votants d’ICV-EUiA i Podem l’aproven en un 42,7% i en un 41%, respectivament, mentre que entre els del PSC un 21,4% hi donen el vistiplau. A la cua, només un 14,5% dels simpatitzants del PP i un 9% dels de C’s aproven el nou 9-N.

Quin és el cens?

El càlcul dels dos milions de votants es basa en un cens aproximat de sis milions, una quantitat força superior als 5,4 milions que va dir la vice-presidenta, Joana Ortega, en la presentació del dispositiu del 9-N. De fet, el govern no sap dir exactament quin és l’univers de votants als quals s’adreça la votació, però les dades oficials de què disposa la Generalitat mateixa i el govern espanyol permeten inferir que, efectivament, els votants potencials són uns sis milions.

Vegeu: El cens del 9-N, força més de 5,4 milions de votants

I també: El 9-N: la clau de la participació

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any