El govern espanyol també vol tombar el nou 9-N al TC

  • Mariano Rajoy demana al Consell d'Estat un informe preceptiu d'urgència previ a la impugnació al Tribunal Constitucional

VilaWeb
Redacció
28.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha activat el mecanisme per a impugnar la nova consulta del 9 de novembre davant el Tribunal Constitucional espanyol. Mariano Rajoy ha demanat al Consell d’Estat el dictamen preventiu previ a la impugnació del conjunt d’actuacions que ha preparat la Generalitat de Catalunya per a l’anomenat ‘procés de participació ciutadana’. Rajoy ha demanat que el dictamen sigui enviat ‘amb caràcter d’urgència’ perquè es pugui autoritzar, si escau, l’acord d’impugnació al consell de ministres de divendres.

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar ahir que el seu govern considerava que la consulta alternativa era contrària a la constitució espanyola i que perjudicava els drets dels catalans. ‘No té ni una sola garantia democràtica —va dir—. La nostra obligació és que es compleixi la llei i protegir els drets dels ciutadans.’

La impugnació podria forçar el Tribunal Constitucional espanyol a fer un altre ple extraordinari, com el que va convocar per resoldre en poques hores el recurs de l’executiu de Mariano Rajoy contra la llei de consultes i el decret de convocatòria de la consulta original.

El Tribunal Constitucional espanyol no té convocat cap ple aquesta setmana, i el de la setmana entrant és adiat el 4, 5 i 6 de novembre, molt pocs dies abans del 9-N.

La setmana passada l’executiu espanyol ja va encarregar als serveis jurídics de l’estat que elaboressin un dictamen sobre els passos que el govern de la Generalitat havia fet per al nou 9-N a fi d’explorar la possibilitat d’impugnar-los al Tribunal Constitucional.

Aquest document és la base de la impugnació que ara estudiarà el Consell d’Estat, el mateix organisme que ja va avalar per unanimitat —també en una reunió extraordinària i d’urgència— el recurs que el govern espanyol va interposar contra el primer 9-N.

L’executiu de Rajoy parteix de la premissa que la Generalitat pretén substituir ‘un procés il·legal per un d’encara més antidemocràtic’ i ‘descarregar la responsabilitat de la consulta en els ciutadans’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any