Sánchez-Camacho diu que el govern espanyol no permetrà el nou 9-N

  • L'advocat de l'estat examina les instruccions als col·legis i als funcionaris per a la votació

VilaWeb
VilaWeb
ACN
27.10.2014 - 15:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, ha rebutjat novament el 9-N perquè considera ‘controlat pels separatistes’ i sense ‘cap garantia democràtica’. ‘Estan preparant un 9-N on qui organitza, posa els mitjans, fa la campanya, vota i recompta els sufragis són els separatistes’, ha enumerat Sánchez-Camacho. ‘Mas vol fer del 9 de novembre un Juan Palomo, yo me lo guiso yo me lo como’, ha ironitzat la presidenta del PPC, que no ha esclarit si finalment el govern espanyol impugnarà el procés participatiu. ‘El govern d’Espanya està fent tots els esforços per valorar les actuacions per impugnar un acte antidemocràtic i amb frau de llei com aquest’, ha avisat Sánchez-Camacho.

Paral·lelament, la presidenta del PPC ha reiterat la seva crítica pel fet que el Govern ‘utilitzi els funcionaris com a escut’ per organitzar el ‘simulacre de 9-N’. ‘Mas llença la pedra i amaga la mà perquè els funcionaris que participin en el simulacre de referèndum siguin els que posin la cara per ell i els que assumeixin les responsabilitat de les il·legalitats i el frau de llei que es vol cometre el 9-N’, ha disparat Sánchez-Camacho, que també ha fet referència a les informacions que han aparegut aquest cap de setmana sobre les tres cimeres dels partits proconsulta. ‘Artur Mas va reconèixer que el seu objectiu és només enganyar l’Estat’, ha valorat la líder del PPC.

‘Es tracta d’un fet gravíssim que ens porta a pensar que també enganyarà amb el resultat, que ja el tenen decidit i ja saben que hi participaran dos milions de persones. Així ho vendran als mitjans de comunicació’, ha continuat Sánchez-Camacho, que s’ha tornat a mostrat convençuda que el govern espanyol finalment trobarà l’escletxa per impedir aquest nou 9-N. ‘No se celebrarà, no hi haurà cap referèndum perquè és il·legal i una anomalia democràtica’, ha sentenciat la presidenta del PPC. ‘El govern de l’Estat no permetrà que es produeixi aquest engany als catalans i està estudiant quines són les accions que es poden impugnar’, ha detallat.

El govern espanyol vigila de prop els preparatius del 9-N

El ministre de Justícia espanyol, Rafael Catalá, ha insistit avui que l’advocat de l’estat continua estudiant totes les actuacions que es fan a Catalunya en relació amb la preparació del 9-N, especialment les que tenen a veure amb les instruccions als centres escolars i funcionaris. L’executiu espanyol considera que hi pot haver ‘un cert frau de llei perquè es pretén aconseguir un resultat prohibit mitjançant un camí alternatiu’. I troba que això seria ‘absolutament insostenible’. Segons el ministre, si finalment l’executiu considera que hi ha ‘material suficient’, acabaria presentant ‘noves impugnacions’.

Catalá ha afirmat que li consten peticions als centres educatius i funcionaris. ‘Són públiques les peticions de coordinació als directors de centres escolars, als ajuntaments, i a funcionaris’, i ‘això és el que estudia l’advocacia general de l’estat.’ Catalá ha concretat una mica més: ‘Estudia la materialitat jurídica dels documents perquè tinguin suficient força provatòria perquè puguin ser incorporats a l’expedient d’impugnació que tenim en marxa’.

Segons Catalá, el nou 9-N és ‘antidemocràtic’. ‘Intentar aconseguir un resultat equivalent al que l’estat de dret ha suspès però sense cap de les garanties democràtiques de la consulta, sense cens, ni control de procediment, ni recompte, no només és que sigui il·legal, sinó greument antidemocràtic’, ha dit.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va qualificar ahir de ‘mesquí’ el procés participatiu organitzat per la Generalitat per al 9-N, perquè ‘trasllada la responsabilitat als funcionaris’. Deia Rajoy que no sabia ‘què es pretén fer ara’ però va carregar contra un 9-N que va titllar de ‘profundament antidemocràtic’ perquè, segons va dir, ‘les paperetes les compten, les fan i les fabriquen no se sap on els que estan en una determinada posició’, i sense ‘instruccions per escrit’ per dur a terme tot el procés.


Informació relacionada: El govern espanyol es fa un embolic amb el 9-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any