El 9-N tindrà 38.706 voluntaris

  • El govern imparteix una formació als coordinadors territorials · Aquesta setmana es publicarà la llista de col·legis

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.10.2014 - 15:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui a migdia s’ha tancat el registre d’inscripció de voluntaris a la votació del 9 de novembre: n’hi ha 38.706, molt més dels 20.000 que havia demanat el govern de la Generalitat per poder garantir uns mínims de personal per a les tasques del procés participatiu. ‘És bo de deixar oberta la inscripció, perquè com més disponibilitat de recursos tinguem, millor’, deia la setmana passada el portaveu del govern, Francesc Homs. I aquest gran nombre de voluntaris ajudarà a desplegar més meses a tot el Principat.

El govern imparteix una formació als coordinadors territorials del 9-N per resoldre tots els seus dubtes

Avui el govern ha organitzat una formació amb els coordinadors territorials del 9-N, un per cadascuna de les 41 comarques, que han pogut resoldre els seus dubtes sobre el procés participatiu. El govern ha explicat als assistents, que són funcionaris voluntaris, quines són les seves principals tasques com a coordinadors comarcals. La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, ha volgut assistir a la part final de la jornada que ha tingut lloc al Departament de Governació. Ortega ha aprofitat per agrair als coordinadors la seva implicació i compromís en aquest ‘procés de participació inèdit’.

Els coordinadors comarcals del 9-N tenen entre les seves tasques comprovar que tots els gestors de la mesa estan al local de participació abans de la constitució de les meses de participació i suplir possibles absències amb voluntaris suplents; disposar de la llista de telèfons dels voluntaris suplents i mobilitzar-los, en el cas que es produeixi alguna vacant en qualsevol moment de la jornada de participació, i organitzar les cues que es puguin ocasionar en l’accés a les meses de participació.

També hauran de recollir la documentació del procés de participació de tots els gestors de mesa del local de participació un cop finalitzada l’avaluació provisional de resultats, i lliurar-la a la persona responsable; custodiar una còpia de l’acta de la jornada de participació fins a les 24 hores del dia de l’avaluació definitiva; comunicar qualsevol incidència que afecti el normal desenvolupament de la jornada al telèfon d’incidències, i comunicar problemes d’ordre públic als cossos de seguretat.

Aquesta setmana hi ha unes quantes dates importants del procés previ i de preparació de la votació del 9-N. Vegeu-les ací:

–Avui, dilluns 27, a les 12.00, es tanca el termini per a inscriure’s com a voluntari.

–Dimecres 29 ja es podrà consultar el lloc de participació: a la web participa2014.cat, al 012 i als ajuntaments.

–Dijous 30 començarà a comunicar-se l’assignació de tasques als voluntaris.

–Dijous 30 començarà un període de deliberació pública i participativa, fins el 8 de novembre, per a fomentar el debat en la població. La Generalitat posa a disposició de totes les associacions, entitats i partits que ho vulguin una xarxa de 241 equipaments civils a tot el territori (casals cívics, hotels d’entitats, casals de gent gran i oficines de benestar social) i 64 equipaments culturals (biblioteques, arxius comarcals i museus que tinguin sales d’actes o de reunions). També es demana a la CCMA i als seus mitjans, a més dels governs locals, que col·laborin en la deliberació pública per a fomentar la informació i la participació.

–Dijous 30 comença una nova campanya informativa als mitjans per a explicar tan pedagògicament com sigui possible la manera de participar en el 9-N.

Aquest cap de setmana passat el govern ha publicat dos nous espots amb informació sobre com votar el 9-N i qui podrà fer-ho. Dimecres en començarà a emetre un altre amb informació de tots els punts de votació.

Per votar el 9-N caldrà presentar el carnet d’identitat espanyol (DNI) o bé el passaport i el volant d’empadronament, en el cas dels ciutadans comunitaris, i la TIE, en el cas dels extracomunitaris. El dia 9 de novembre, els col·legis seran oberts des de les nou del matí fins a les vuit del vespre.

Qui podrà votar?

Podran votar els més grans de setze anys que tinguin un DNI on consti el domicili a Catalunya. També els ciutadans comunitaris i extracomunitaris més grans de setze anys i residents a Catalunya.

Fora de Catalunya, el govern tindrà habilitats disset punts de participació: Berlín, Brussel·les, París, Milà, Londres, Mont-real, Nova York, San José, Buenos Aires, São Paulo, Bogotà, Mèxic, Santiago de Xile, Tòquio, Hong Kong, Sidney i Copenhaguen.

A Perpinyà i Andorra també es podrà votar el 9-N (27.10.2014)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any