Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  26.10.2014  16:20

Autor/s: ACN

El primer espai permanent sobre la vida i obra de Manuel de Pedrolo

L'Espai Pedrolo, al Castell de Concabella, vol esdevenir 'un centre de referència' sobre la figura de l'autor segarrenc

Men?ame
 

Aquest diumenge ha obert la porta al Castell de Concabella (Segarra) l'Espai Pedrolo, el primer espai que exposa de manera permanent la vida, obra i pensament polític de l'escriptor segarrenc. Amb més de 300 metres quadrats, l'espai, que vol esdevenir 'un centre de referència' sobre la figura de Pedrolo, acull l'exposició permanent 'Pedrolo, més enllà dels límits', que abasta l'ampli univers pedrolià i presenta l'autor tant en la seva dimensió biogràfica com literària. A dels llibres, mostra manuscrits de Pedrolo i una recreació del seu despatx. L'Espai Pedrolo es complementa amb una sala d'exposicions temporals i aviat acollirà el fons documental de l'autor.

L'Espai Pedrolo, ubicat al segon pis del Castell de Concabella, disposa d'una sala de 150 metres quadrats amb quatre espais sobre el llegat i trajectòria de l'autor de la Segarra; d'una sala també de 150 metres quadrats destinada a exposicions temporals; així com amb un espai de 50 metres quadrats que en breu acollirà el fons documental de Manuel de Pedrolo, un espai que en aquest cas només estarà obert a estudiosos i investigadors i on es s'hi recollirà la correspondència, manuscrits, poemes visuals de l'autor així com documentació referida a Pedrolo. 

Adelais de Pedrolo ha destacat que la inauguració de l'espai dedicat a la figura i obra del seu pare, 24 anys després de la seva mort, suposa 'un merescut homenatge a una persona que  no només va escriure si no que va conrear tots els generes amb una actitud de servei als Països Catalans si no que va tenir un posicionament honest, defensor de la llengua i de la nació'.         

L'Espai Pedrolo acull la primera mostra permanent sobre la trajectòria vital i literària de l'escriptor nascut a l'Aranyó (Segarra). La comissària de l'exposició, Anna Moreno, ha destacat que intenta ser un 'breu retrat' de l'escriptor de la Segarra 'perquè el llegat de la vida i obra de Pedrolo és enorme'. 'Pedrolo, més enllà dels límits' 'explicita la relació de l'autor amb la paraula i en concret amb el terme llibertat', ha explicat Moreno. 'Pedrolo és un autor molt prolífic amb grans temes, estils, formes i estructures però amb una unitat concreta, sempre va coler trencar els límits literaris i també ideològics', ha remarcat. Per això, el visitant 'trobarà reixes que cal traspassar, el seu concepte vital i podrà explorar la condició humana més enllà de qualsevol límit'.   

La comissaria de l'exposició assegura que a l'hora d'escriure Pedrolo 'no es va encotillar en un tema concret i, ideològicament va estar al marge de la resta, parlava d'independetisme quan ningú en parlava'. En aquest sentit, Moreno ha subratllar que Pedrolo 'va ser l'autor de literatura catalana més censurat'.     

L'Espai Pedrolo, que ha suposat una inversió de 320.000 euros, finançats a través del programa Leader de la UE, ha estat dissenyat per la directora del Museu Comarcal, Carme Bergés, i l'especialista en Pedrolo i comissària de l'exposició permanent, Anna Moreno. El projecte també ha comptat amb la participació de la Fundació Manuel de Pedrolo. 

Cal recordar que, a més de l'Espai Pedrolo, el Castell de Concabella acull també el Centre d'interpretació dels castells del Sió, un museu amb les més modernes tecnologies visuals, auditives i didàctiques que permet al visitant fer una passejada en el temps, per comprendre on  s'edificaven i amb quina tècnica es van construir els castells de l'entorn.

Informació relacionada: Manuel de Pedrolo, contra l'oblit

Men?ame