Otegi proposa als bascos d’avançar cap a la sobirania sense esperar cap acord amb l’estat

  • Berria publica avui una llarga entrevista amb el dirigent abertzale on diu que el País Basc està molt lluny encara d'on és Catalunya

VilaWeb
Redacció
26.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, pres des de fa cinc anys, considera que ‘ara és el moment’ de plantejar-se que el procés d’independència del País Basc cal fer-lo ‘sense acord amb l’estat’. Otegi fa aquesta reflexió en una llarga entrevista de cinc pàgines que publica avui el diari basc Berria. En l’entrevista, fent referència a Catalunya i Escòcia, Otegi afirma que ‘Euskal Herria es troba lluny d’aquestes situacions’, per la qual cosa diu que és imprescindible posar en marxa un debat sobre com ha de ser el sobiranisme basc del segle XXI.

L’entrevista ha estat feta a través d’un qüestionari que el dirigent abertzale ha respost des de la presó de Logronyo, en la qual Otegi es troba empresonat per complir una condemna de sis anys i mig de presó.

Otegi en l’entrevista afirma que ha arribat l’hora d’abandonar l’esquema clàssic defensat per l’esquerra abertzale, segons el qual la resolució del conflicte basc hauria d’arribar a través d’una negociació amb amb l’Estat espanyol: ‘Ha arribat el moment de pensar que el procés d’alliberament l’haurem de fer sense arribar a cap acord amb l’Estat’. I això perquè l’estat, segons Otegi, no fa res més que perdre el temps.

Otegi inclou en l’entrevista referències autocrítiques quan diu, per exemple, que l’esquerra abertzale està encarant la nova estratègia ‘amb esquemes i motlles del passat’. En un tema especialment sensible com és la divisió territorial d’Euskal Herria Otegi sosté que el procés ‘haurà de respectar els tres àmbits de decisió que marca l’actual realitat jurídica i política’ i que podria iniciar-se un procés en un d’ells, desvinculat dels altres dos. Aquest és un canvi respecte a la línia històrica de l’esquerra independentista de no acceptar cap acord que no inclogui Navarra i el Euskadi Nord. Tot i això en l’entrevista Otegi diu que l’objectiu és ‘aconseguir un estat sobirà sobre els set territoris bascos’.

El dirigent abertzale saluda també el debat sobre la necessitat d’avançar cap a la independència: ‘Segueixo amb alegria aquestes discussions, perquè evidencien que hem sortit d’una vegada de l’àmbit de la reivindicació de la necessitat d’un Estat propi per començar a situar-nos en un àmbit de fets’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any