Mas: ‘Només té sentit avançar eleccions si són per fer el referèndum que no hem pogut fer’

  • El president descarta un avançament si els comicis no tenen caràcter plebiscitari · 'El 9-N és el dia D de la democràcia', diu

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.10.2014 - 19:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, no pensa convocar eleccions si aquestes són només per canviar el govern, i ha insistit que només ho faria si prenien un caràcter plebiscitari. En una entrevista a l’Ara TV, ha dit que l’única raó per a convocar unes eleccions avançades seria per ‘fer un referèndum amb tots els ets i uts per a decidir el futur polític del país’. 

‘Només té sentit avançar eleccions si són per fer el referèndum que no podem fer d’una altra manera’, ha afegit Mas, que no ha volgut parlar de possibles convocatòries ni de llistes unitàries fins que no passi el 9 de novembre. 

El president, que ha volgut deixar clar que el 9-N ‘serà un dia D de la democràcia’, també ha fet referència a la importància de la participació en aquesta votació, i ha donat a entendre que una xifra alta determinaria que s’avancessin unes eleccions plebiscitàries. ‘Són els partits, que les transformen en plebiscitàries. Jo estic a disposició dels partits perquè són l’únic que pot convocar eleccions.’ 

Sobre el 9-N: ‘Això és un camp de mines’

‘Fins fa quatre dies, se’n reien’, ha dit en referència al govern espanyol, que avui ha anunciat que estudiaria la manera d’impugnar el 9-N. ‘Ara ja no se’n riuen. Per què? Perquè veuen que tot això va seriosament, que pren cos, que hi ha milers de voluntaris i 942 ajuntaments’. 

Mas ha manifestat la seva ‘determinat total’ pel 9-N, i ha volgut fer un símil: ‘Això és un camp de mines. Qui les posa? L’estat espanyol. Nosaltres som els qui hem de trepitjar el camp. I quan trepitges un camp ple de mines, de tant en tant has de fer un saltiró. Si no el fas, t’explota la mina. Tenim un camp minat, i estem fent totes les giragonses per creuar-lo i arribar a fer allò que volem fer. Jo vull arribar al final del camp.’

Mas acusa Rajoy de ‘poc demòcrata’

Mas ha acusat el president del govern espanyol de ‘poc demòcrata’ per no permetre la consulta i per voler també ara ‘enfonsar’ el procés participatiu del 9-N. ‘El que va contra la consulta està sent poc demòcrata, dir no a la consulta és poc democràtic’, ha opinat i ha assegurat que la seva ‘determinació’ de mantenir el 9 de novembre és ‘total’. Ara bé, ha avisat que ‘fer-ho de qualsevol manera no té massa sentit’, perquè llavors es farà una lectura de ‘poca seriositat’. Mas ha qüestionat que el govern espanyol pugui recórrer el 9-N. ‘Què pot suspendre el TC? Els voluntaris? Els ajuntament?’, ha preguntat.

Després que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, hagi dit que el nou 9-N és ‘més antidemocràtic’ que la consulta prevista inicialment, Mas ha ironitzat que si es tracta de parlar de pulcritud democràtica, Catalunya va primera i de manera destacada, perquè ‘el problema de Madrid i del govern espanyol és que té unes actituds clarament poc democràtiques’. ‘El que va contra la consulta està sent poc demòcrata. Dir “no” a la consulta és poc democràtic’, ha defensat. 

‘Una cosa és la sospita i l’altra l’espectacle’

Sobre la imputació d’Oleguer Pujol i altres informacions sobre la família de l’expresident de la Generalitat, Mas ha indicat que si hi ha sospites sobre irregularitats ‘s’ha d’actuar a tot arreu’, però ha opinat que l’Estat ‘no sempre ha actuat amb equanimitat’ en aquest tipus de casos. Agafant com a exemple la seva història personal, ha apuntat que ‘una cosa és la sospita, i una altra és l’espectacle, la mentida i el muntatge’.

‘I com que jo n’he vist de tots colors, ja no sé exactament on som, si en intentar buscar la veritat, en la gesticulació, en el muntatge, en la mentida o en l’espectacle, perquè l’Estat actua de diferents maneres’, ha argumentat.

És més, Mas ha assegurat que ha perdut ‘tota’ la confiança en l’Estat, perquè ell ha vist ‘muntatges que després han acabat en res’, igual que també hi ha hagut altres casos importants ‘que ni tan sols s’han mirat’.

El president de la Generalitat ha reiterat que totes les adjudicacions de les quals ell té constància durant els governs de Jordi Pujol es van fer correctament, i ha dit estar tranquil tot i que no pugui assegurar que durant tota la seva vida no hi hagi ni una petita irregularitat. El que sí que ha garantit és que ell ha actuat sempre ‘amb honestedat’.

 


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any