El senat francès vol que es mantengui la regió Llenguadoc- Rosselló

  • La comissió especial encarregada de la reforma territorial, va decidir que hauria d'haver-hi 15 i no 13 les regions que conformaran l'estat francès. Els senadors tenen de votar aquesta proposta el pròxim dimarts 28 d'octubre ...>>
    Dj. 23 d'octubre del 2014

VilaWeb
Redacció
23.10.2014 - 15:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els membres d’aquesta comissió van decidir proposar dues coses independents: crear una regió d’Alsàcia, i separar les regions del Midi-Pyrénées i del Llenguadoc-Rosselló, modificant així la carta territorial aprovada per l’Assemblea Nacional. Alsàcia, si aquesta proposta és aprovada, sortiria així de la gran regió proposada en la reforma territorial inicial i que estaria formada per Champagne-Ardenne i Lorraine.

Aquest canvi en la reforma territorial deu molt al canvi polític, sortit de la darrera elecció senatorial; però no és assegurat. La UMP ha passat a ser majoritària al Senat, i no té intenció de deixar passar tal com està el projecte de retallada regional elaborada pel govern, en la seua proposta de reforma territorial. Les esmenes van ser proposades pel nou ponent del text, el senador de l’UMP del Roine François-Noël Buffet.

La comissió també ha restablert la possibilitat perquè es fusionin dos departaments, per fer-ho possible es podria triar la via del referèndum local, però no seria obligatori, per contra cal obtenir una majoria dels tres cinquenes parts dels sufragis expressats en cada assemblea departamental.

També ha modificat les condicions de canvi de regió per a un departament. La regió d’origen ha de recollir tres cinquens dels sufragis expressats per negar-se al canvi, mentre que la regió d’acollida i el departament concernit han d’obtenir una majoria dels tres cinquens dels sufragis expressats perquè l’operació sigui possible.
Finalment, la comissió del senat ha aprovat proposar la data de les eleccions departamentals anunciades pel govern, aquestes serien el 22 i 29 de març.

El pròxim dimarts, 28 d’octubre, el ple del senat tindrà d’aprovar aquests canvis.… tanmateix toca recordar que els diputats de l’Assemblea nacional francesa queden els qui, tard o d’hora, tindran la darrera decisions entre les seues mans, i no el Senat.

Aquí trobareu tots els documents oficials (en francès) dels canvis proposats pel senat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any