Els partits es conjuren per un 9-N reeixit

  • Mas i Junqueras van acordar ahir de prioritzar el 9-N · ICV comença a reconduir la seva posició

VilaWeb
Redacció
23.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reunió d’ahir entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, és un pas més per a fer visible que els partits sobiranistes han refet la unitat parcialment. S’han posat d’acord entorn de la consulta del 9 de novembre i comparteixen l’objectiu que la votació sigui un èxit.

En sortint de la reunió, Junqueras va dir: ‘La confiança es construeix amb acció, amb feina conjunta que té com a passes imprescindibles un 9-N reeixit.’ Va insistir a dir que un bon resultat de la consulta obriria la porta a la convocatòria d’eleccions. I va reclamar a Mas que les convoqués immediatament, però el govern s’estima més parlar-ne a partir del 10 de novembre.

La CUP es fixa només en la campanya

La CUP també està decidida a centrar-se en la votació i deixar qualsevol negociació amb els partits sobiranistes. Van ser els primers d’abandonar les converses i anunciar que es dedicarien només a la campanya del 9-N. El diputat Quim Arrufat va retreure la ‘batalla’ de discussions públiques entre partits i que s’haguessin fet servir les onze condicions que ells havien proposat en l’última reunió ‘com a instrument de guerra’. Per això, ara treballa intensament perquè ‘el 9-N sigui una jornada de mobilització democràtica que desbordi els límits en què s’ha quedat’.

ICV comença a reconduir la seva posició

ICV s’ha compromès a fer una crida a la mobilització en qualsevol dels formats previstos per al 9-N. Així ho va acordar ahir la unanimitat del comitè executiu reunit de forma extraordinària. La cinquantena de membres del comitè va avalar un document de 12 punts proposat per la direcció en el que, entre d’altres, es compromet l’executiva a promoure la participació en les mobilitzacions de protesta, però també en el procés participatiu plantejat pel govern.

Aquesta posició va convèncer el sector independentista, partidari de votar encara que el ‘nou 9-N’ no generés un mandat democràtic. La coordinadora nacional, Dolors Camats, ha destacat el ‘consens’ al que finalment s’ha arribat.

L’ANC diu que cal deixar les eleccions per després del 9-N

Diumenge l’ANC va vincular el seu suport al 9-N al fet que el president Mas convoqués eleccions abans de tres mesos. Però ahir, després de la reunió Mas-Junqueras, Carme Forcadell va dir que no era el moment de parlar d’eleccions: ‘Ara tots els esforços han de ser per la consulta.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any