L’emprenyamenta d’un llaurador per la planta de residus animals de la Pobla del Duc

VilaWeb
VilaWeb
Joan Guerola
22.10.2014 - 15:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per què m’han de instal·lar eixa planta que pot provocar possibles contagis en persones i pot portar olors insuportables?

Jo, als que volen instal·lar la planta, als molt bacons, els faria rebolcar-se amb animals morts, els faria respirar aire tòxic i posar-los sota pluja àcida. Redéu, si tingueren terres al voltant de la planta, si en tingueren m’hi jugue el coll que la rebutjarien. No els agradaria respirar olors ni es menjarien encisams, creïlles o bajoquetes d’algun hort del costat com tampoc no es menjarien albercocs o raïm d’un bancal que fite amb la planta. Va, home, no sigueu tan cruels, deixeu-nos viure en pau.

Conec un home de la Pobla que té terres al voltant els terrenys de la planta. Els fills no treballen en la terra però la mantenen els caps de setmana. Els fills diuen que si es quedaren sense faena sempre podrien dedicar-se a la terra, perquè no s’hi guanyen diners com abans però et mantens. Ara, si posen la planta deixaran erms els bancals i se n’aniran de la Pobla, marxaran a viure a un altre lloc.

Segons eixe home, sembla ser que en el projecte hi ha irregularitats pel que fa a ‘contaminació acústica, vibracions, olors, vessaments i sistemes de sanejaments’.

Jo crec que sempre acabarem perdent els llauradors. Si és il·legal no es pot fer, diuen els que manen del govern de l’estat. Sí, home, sí, eixos que sempre estan amb la llei a la mà, amb la Constitució com primer que res. ‘Cumplir la ley es una obligación de todos’, adverteix el Rajoy.

Així les coses, per què els de conselleria s’encaboten a anar contra la gent? Per què no escolten els informes desfavorables emesos per l’Ajuntament de la Pobla del Duc? Per què li donen al projecte Declaració d’Interés Comunitari? Sí que estem aviats! Quina ruïna!

Ben vergonyós. Comence a tenir la sensació que el govern de la Generalitat en mans del PP governa en contra dels valencians. N’havia sentit a dir alguna cosa, però no m’ho acabava de creure. Sempre afavoreixen els empresaris, i els llauradors quan? Els governs estan a favor de les empreses. Quan es construeix alguna cosa cara, ja se sap que els empresaris que hi han invertit diners, en acabat han de guanyar-ne, tant sí com no. Si no els hi va bé, també en guanyaran perquè el govern els dóna suport.

Xe, el meu fill mateix em va dir que uns cosins de la dona varen explicar que pel que sembla s’ha amagat informació als veïns de la Pobla quan l’han sol·licitada. O els han dit mentides respecte del que s’hi instal·larà. Tot ha funcionat amb massa secretisme i a l’hora de fer i aprovar els projectes tot han sigut corruixes. Ara, em sembla que hi ha un altre batle, es diu que els informes municipals adverteixen de la il·legalitat del projecte ‘ja que planteja l’activitat de trituració del material, expressament prohibida en plantes d’aquesta categoria per la CEE’. I eixos cosins no parlen a la babalà, no són com aquells de qui molt xerra, molt s’erra.

Jo que m’he passat tota la vida llaurant i cavant, ara veig que, abans de morir-me, he de dir adéu al lloc on he viscut sempre.

Ja m’imagine l’amo de la planta que estarà pensant:
‘Però què es creuen aquests llauradors. Aneu-vos-en al bar, preneu cafè o cervesa mentre xerreu o feu una partida i estareu millor. Si us creieu que amb manifestacions, assemblees, blogspots, facebooks, articles de simples afeccionats i cartes al director en premsa escrita i digital i quatre collonades més ens aturareu, ho teniu clar. L’administració no us fa ni us farà gens de cas. S’ho passen baix cama. Us toca aguantar i callar. Va, il·lusos, no sabeu que som al segle XXI i que domina el capitalisme salvatge del qual jo en forme part de l’engranatge? Has de ser amb ell si vols guanyar diners; prou de romanticisme i del caducat marxisme del poble unit no serà vençut. Evolucioneu, homes, mireu cap endavant.
D’altra banda, si ho penseu bé, una poma, albercoc o raïm perfumat amb les olors tòxiques que deixarà anar la meua planta, sempre faran una fruita més gustosa. Ei, no us espanteu. Ben mirat, la fruita que a hores d’ara mengeu i que veneu al mercat està supercontamida pels pesticides i insecticides. Potser té un aspecte més bonic i és més gustosa que la cucada i corcada fruita biològica. Que empitjorarà la qualitat de vida, dieu? Ni que ara amb tan poc treball com tingueu fora tan bona, eh?
Desperteu, el poder i els governs estan de la meua part, per tant deixeu de perdre el temps. Vinga, ja us pagaré una paella i una orquestra perquè feu festa.’

L’endemà pense en les meus figuracions i fantasies i en quina crueltat ha de tindre l’individu o individus que posaran la planta. Un tal Francisco Miguel Soria Cases apareix com a responsable.

Diumenge 26 d’octubre vaig a a l’assemblea de la Cooperativa d’Otos a les 10.30. Hi haurà una caterva de gent de la Vall d’Albaida. Estic segur que mentre estaré caminant amb la gent sentiré pena per les boniques oliveres, pels tarongers i pels caquis que trobaré pel camí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any