Urnes per a tothom

  • La majoria de municipis que no tenen institut han proposat al govern locals on poder votar el 9-N

VilaWeb
Redacció
22.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan falten menys de tres setmanes per a la consulta del 9 de novembre, els preparatius prevists prenen forma. D’una banda, gairebé 30.000 persones s’han ofert voluntàries per treballar el dia de la consulta. D’una altra, una àmplia majoria de municipis han definit els punts de votació i els han confirmat al govern.

A banda els sis-cents espais que són de titularitat de la Generalitat –la majoria instituts– i que es poden utilitzar per a la consulta, el govern ha treballat amb els ajuntaments per donar cobertura a tot el territori i oferir punts de votació a la majoria de municipis catalans, un total de 947. Pocs dies després de començar les reunions, la resposta que ha rebut el govern per part dels batlles catalans ha estat molt positiva. Independentment del color polític, els ajuntaments han proposat equipaments (alguns fins i tot més d’un) i han assignat un responsable que s’encarregarà d’obrir-los i de resoldre qualsevol problema durant el 9-N.

De moment, a la Catalunya Central i a les comarques gironines tots els municipis ja tenen un punt de votació. A la Catalunya central (Bages, Berguedà, Osona, Solsonès i Anoia) hi ha 165 municipis, trenta-vuit dels quals disposen d’un institut públic que serà punt de votació el pròxim 9-N. Els 127 municipis restants ja han decidit de cedir un local municipal perquè els ciutadans puguin votar i els batlles corresponents ho han confirmat al govern. Pel que fa a les comarques de Girona, el departament de Governació té damunt la taula una llista que inclou equipaments de 171 municipis (com ara centres cívics, locals socials i, fins i tot, alguna escola).

A Ponent, només hi ha vuit municipis que no han ofert cap local, i a la resta de territoris el govern encara treballa amb els batlles per assegurar el màxim de punts de votació.

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, presenta avui a les 11.30 el dispositiu del procés de participació del 9-N i es preveu que detalli lestat dels preparatius.

Voluntaris

Pel que fa a la xifra de voluntaris que shan ofert a col·laborar en la consulta del 9 de novembre, continua creixent. Ahir a les 18:50 hi havia 29.156 voluntaris, quan feia només cinc dies que la Generalitat havia obert les inscripcions. El govern havia fixat un objectiu de 20.000 voluntaris, uns 18.000 per a les 6.000 meses previstes (tres a cadascuna) i uns 3.000 funcionaris, que, pel coneixement i lexperiència que tenen, s’ocuparan que tot el procés es desenvolupi correctament. La xifra s’ha superat de gairebé deu mil, però les inscripcions es mantindran obertes. El formulari per apuntar-shi es manté actiu al web http://participa2014.cat. 

A banda els gairebé 30.000 voluntaris inscrits, una part dels funcionaris també sha ofert lliurement a treballar per la consulta del 9 de novembre, una quantitat de persones que no sha inclòs en la xifra de voluntaris que s’ha fet pública.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any