Desacatar una nova prohibició, el punt discordant entre CUP i govern

  • Homs anuncia que el govern assumeix la majoria de les condicions de la CUP

VilaWeb
Redacció
20.10.2014 - 11:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat un pre-acord promogut per la CUP per a restablir una ‘unitat tècnica’ de totes les formacions favorables a la consulta i al 9-N. El pre-acord es basa en les condicions de la CUP per a donar suport al 9-N, llevat de l’onzena, que per la CUP és la principal: ‘Desacatar tota suspensió que l’estat espanyol pugui aplicar al pla que pot fer possible de votar el dia 9 de novembre, en una lògica d’obediència al mandat popular.’

El govern espera que s’hi sumin totes les formacions pro-consulta, encara que Homs no ha concretat quines ja s’hi havien manifestat predisposades. ‘Esperem que aquest pre-acord pugui ser ratificat i el puguin aplicar demà mateix totes les formacions polítiques.’ Segons que ha comentat, entre els punts acordats hi ha el d’instituir un òrgan tènic amb representació de tots els partits perquè faci un seguiment de la consulta i en comprovi la viabilitat cada dia. El president Artur Mas començarà ara una ronda de contactes amb tots els dirigents dels partits pro-consulta. Els altres nou punts acordats són els següents: 

Activar una comissió que controli el desplegament de la consulta, campanyes institucionals i activar comissions territorials. Assegurar la pluralitat i representativitat de les comissions. Compartir totes les campanyes institucionals que es fan i les que s’hagin de fer aquests dies vinents. Explicar amb tot el detall necessari l’operativa del 9-N. Dissenyar i executar un cronograma de totes les fases de la consulta. Organitzar i vehicular la crida a la participació, els observadors internacionals i garantir el programa d’acollida abans, durant i després del 9-N. Garantir i promoure una campanya deliberativa i de debat pertot arreu, comptant amb la col·laboració del món local. El govern assumeix formalment i per escrit el compromís amb la ciutadania que ha expressat la voluntat de votar el 9-N. El govern es fa responsable de tota incidència que li pugui ser imputable. A més, en cas d’una alteració substancial de la consulta, n’assumiria la responsabilitat única i es comprometria a debatre totes les opcions. 

Aquest és el comunicat que ha fet arribar la CUP a la premsa: 

‘La CUP informa que no ha arribat a cap acord bilateral amb CiU en relació amb la consulta del 9-N.

Ateses les declaracions que ha fet al matí el conseller de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs, en el sentit que hi havia un pre-acord amb la CUP per a garantir el 9-N, volem manifestar:

– Des de dimecres, arran d’una crisi provocada per la desconfiança i l’excés de tacticisme, la CUP ha treballat per reforçar les garanties del 9-N, sobre la base del document que va presentar a la reunió de dilluns al Palau de Pedralbes i comptant que ERC havia afirmat públicament que, si s’hi incorporaven els 11 punts, la consulta s’acostava prou als seus plantejaments.

– La CUP ha mantingut converses multilaterals, intenses, especialment amb ERC, a fi i efecte de blindar el 9-N sobre la base de les 11 propostes fetes al govern. D’aquestes, n’ha acceptades 8 plenament, n’ha rebutjada una (relativa a la formació d’una Conselleria de la Consulta) i ha proposat de refondre les dues darreres, cabdals per la CUP, perquè són les que bloquen la possibilitat, en cas d’una ofensiva estatal contra el dret de decidir, de prendre decisions unilaterals; per tant, aquestes resten ara supeditades al debat previ i compartit a la recerca d’alternatives per a continuar garantint el 9-N. En tot cas, la CUP continua instint que l’única via és la desobediència.

– Les bases comunes de l’acceptació de les condicions acceptades perfilen, efectivament, una taula tècnica, des del compromís actiu i ferm de la CUP amb la voluntat majoritària del nostre poble. En aquest sentit, es tracta d’un espai de coordinació tècnica per a redoblar les garanties del 9-N, assegurar-ne la màxima capil·laritat a tot el territori i oferir el màxim ressò, la màxima participació civil i social perquè el 9-N faci irreversible el camí cap a la plena llibertat política. La tasca d’establir aquestes garanties (comunicació clara i diàfana, capil·laritat de les urnes a tot el territori, supervisió internacional i més) han de començar immediatament.

– La CUP insisteix a dir, novament i com ha fet des del primer dia, que el 9-N ha de constituir un desafiament democràtic, obert i multitudinari a l’estat espanyol, assumint la desobediència a tota imposició, de manera que esdevingui un ‘boomerang’ contra la negació del dret d’autodeterminació del nostre poble.

– Respecte del debat obert sobre llistes unitàries, la CUP manté la seva posició, ateses la pluralitat i complexitat del país i de l’independentisme mateix, i es referma, ara com ara, en la voluntat de fer del 9-N un nou pas cabdal i decisiu: la consulta és irreversible, imprescindible i irrenunciable.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any