Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  19.10.2014  13:48

Muriel Casals: 'Unitat, urnes i independència!'

Discurs de la presidenta d'Òmnium Cultural a l'acte 'Fem un pas endavant' a la plaça de Catalunya de Barcelona

Men?ame
 

La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha fet un dels discursos de l'acte central de la campanya 'Ara és l'hora', que s'ha fet aquest migdia a la plaça de Catalunya de Barcelona. Casals ha demanat als polítics 'unitat, urnes i independència'.

Podeu veure el vídeo íntegre del discurs de Casals, ací:

«Estimades amigues i amics,

Moltes i moltes gràcies per tornar a ser avui aquí, per ser-hi sempre que Catalunya us ho demana, un cop i un altre.  Aquesta és la nostra força, la vostra veu, el vostre esforç, el vostre compromís per reclamar, tossudament alçats, com diria l'amic Lluís Llach, la nostra llibertat.

Aquests darrers dies ha estat emocionant veure els milers de voluntaris de la campanya Ara és l'hora mobilitzant-se per la gigaenquesta, portant a terme la campanya del "país groc", organitzant desenes d'actes d'informació i de debat per fer arribar els nostres arguments a tothom. Moltes gràcies per robar hores a vosaltres mateixos, a la família, als amics. Compartim una il·lusió: empènyer i treballar per aquesta campanya cívica i lliure.

Gràcies també a tots els demòcrates del nostre país que potser avui encara no heu decidit el sentit del vostre vot però que defenseu amb nosaltres la democràcia i la llibertat.

De fet, gràcies a tots els que esteu protagonitzant la revolució democràtica més important que hi ha hagut mai en aquest país. La revolució groga dels catalans, la revolució del somriure i de la participació.

Ho vivim cada dia, ara és l'hora de la gent. I ho és per a fer realitat el que ens uneix a tots, el sí a Catalunya. Sí a un país millor, sí al futur dels nostres fills, sí a la independència de Catalunya.

Si mai ningú ens pregunta perquè ens sentim orgullosos d'aquest país, contestem-li que miri els ulls dels milions de persones que es donaven les mans fa dos anys i que es van tornar a ajuntar per fer la V fa poc més d'un mes, perquè en els nostres ulls hi veurà la mirada de l'esperança i del desig de llibertat.

Moltes gràcies, amb tot el cor.

Per què som avui aquí?

Perquè estem construint aquest procés des dels darrers cinc anys. Els partits i les institucions han estat a l’alçada i han anat fent camí. Un procés ple de tensions i d’acords, però en el que hem anat avançant junts.
Les darreres hores han estat confuses, la foto s'ha enterbolit,  i hem caigut –potser amb raó- en la temptació de desanimar-nos.

Ho havíem fet bé, molt bé. Volem agrair a tots els partits polítics la seva feina, a tots sense excepció, que fins fa pocs dies han sabut escoltar la veu del poble. Però també volem dir-los que esperàvem dels nostres representants que caminessin junts fins al final del camí. Ho esperàvem i ho esperem, no pot ser d’altra manera.  Ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí, com dirien els Manel. Hem treballat molt i hem hagut de sumar molt per arribar fins aquí i no estem disposats a fer cap pas enrere.

L'Assemblea i Òmnium, com a motors de les principals mobilitzacions massives d’aquests darrers anys,  també estem treballant amb unitat i exigim que els partits polítics refacin aquesta unitat per tirar endavant el procés i arribar fins el final.

Nosaltres treballarem incansablement perquè es refacin els ponts i  demanem a tots els partits polítics que reprenguin les negociacions perquè la consulta del 9N s’assembli tant com sigui possible a la consulta a la qual el President Mas ens va convocar el passat 27 de setembre.

President... Artur, Oriol, Joan, David, Dolors, Josep, Ramon, Marta, Quim, Joana, Joan Josep: us demanem que us torneu a asseure a la mateixa taula. El país s'ho mereix i vosaltres també. Ens ho mereixem, per la confiança que us hem fet, i us ho mereixeu, per la responsabilitat que fins fa uns dies heu sabut construir entre vosaltres.

Gràcies a la unitat va començar tot; amb ella, ho hem de saber acabar tot.

El dia 9 de novembre hem estat cridats pel president de Catalunya a les urnes, i hi acudirem, es clar que sí! La Carme us ho explicarà. El 9-N ha de ser la primera volta del procés electoral que viurà el poble de Catalunya els propers mesos, convocats a unes eleccions al Parlament de Catalunya de caràcter plebiscitari, referendàries, on tothom pugui votar si vol o no la independència.

Hi acudirem per tornar a expressar al món la nostra determinació absoluta a decidir el nostre futur. I per denunciar expressament un estat que no reconeix els nostres drets. El 9N votarem, i també desafiarem l'Estat impropi.

El fet d’anar a votar el proper dia 9 de novembre és ja una primera victòria. La  devem a la nostra convicció i la nostra tenacitat.

Amigues i amics, acabo. El procés cap a la independència és el camí de retorn a casa. Hi som molt a prop, ja gairebé es veu la porta entreoberta. El principal missatge que voldria fer-vos arribar avui és traslladar-vos la nostra determinació de què farem tot els esforços per entrar-hi. Tots junts.

Ja no ens valen ni plans A ni plans B. Volem un únic pla, nítid, amb terminis clars i compartit per tots basat en tres punts:

1. Unitat !  Unitat de tots els partits i de la societat per fer possible la mobilització del 9 de novembre.

2. Urnes  !  De les quals en surti un mandat clar que ens obri el camí de la llibertat

3. Independència !  Si una majoria dels ciutadans del nostre país així ho expressem a les urnes.

Ara és l'hora, més que mai. Compartim una mirada i una il.lusió. Compartim una esperança: que tot el que estem fent ens porti a un país millor. Fem-lo, fem el país millor que somniem pels nostres fills. Només depèn de nosaltres.

Unitat, urnes i independència!»

Men?ame