La picabaralla pel 9-N es trasllada al parlament

  • Retrets pel trencament de la unitat i el rumb cap al 9-N entre els partits a la sessió de control d'ahir

VilaWeb
ACN
16.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El trencament de la unitat entre els partits favorables al dret de decidir es va palesar ahir al Parlament de Catalunya. En la sessió de control al president hi va haver molta tensió entre Artur Mas i Oriol Junqueras, Joan Herrera i Quim Arrufat. Mas va dir que es mantenia l’essència del consens dels partits pro-consulta, la data i la pregunta i va defensar que la seva fórmula era l’única manera possible de votar. Oriol Junqueras va acusar-lo de trencar la unitat ‘abans d’acostar-se als límits legals’, i Mas li va respondre: ‘La seva proposta porta a desobeir i a no votar, i la nostra porta a votar i per tant a obeir el poble de Catalunya.’ Joan Herrera li va demanar que retirés la proposta o convoqués eleccions, i Arrufat li va retreure que hagués ‘enganyat’ els catalans.

Mas va assegurar que estava disposat a refer el consens, però digué a Junqueras que la seva insistència implicava no poder votar el 9-N. ‘Quin sentit té la seva insistència sobre el matís, si hi ha en joc votar el 9-N amb la mateixa pregunta i data?’, va demanar.

I és en aquest punt on el president va introduir el segon argument. A parer seu, ell no ha trencat cap consens, perquè els elements bàsics d’aquesta unitat són la data i la pregunta, ‘i això es manté íntegre’. L’única cosa que no es manté, va dir, és el decret que ell mateix va signar. I d’això, ahir, en va assumir tota la responsabilitat. Finalment va dir a Junqueras que si el 9-N sortia bé seria mèrit de tots, però si no seria culpa del govern i d’ell mateix.

ERC: ‘S’ha aturat molt abans d’acostar-se al límit legal’

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va recriminar a Mas que hagués decidit d’aturar-se ‘molt abans d’acostar-se als límits legals’, perquè el govern no havia rebut cap requeriment judicial concret per paralitzar cap acció després de la suspensió del TC. ‘S’ha aturat i ha introduït un escenari nou i no pactat; el govern ha trencat el consens’, va dir.

Va demanar a Mas que recuperés la unitat tornant a la consulta que tenia el suport de tots els partits, per bé que també apuntà que ERC ajudaria el govern ‘en l’escenari anterior i també en l’actual tant com pugui’. ‘Però preguem que el govern faci una reflexió i en les properes hores i dies recuperi l’escenari de consens que teníem’, afegí.

Herrera demana a Mas que recuperi la unitat o convoqui eleccions

El president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, va demanar a Mas que recuperés la unitat o, altrament, convoqués eleccions: ‘Vostè amb els seus motius i nosaltres per a intentar canviar-ho tot, també el seu govern i les seves polítiques.’ I va responsabilitzar Mas del trencament de la unitat perquè era ell —va dir— qui tenia ‘el martell a la mà’ per esquerdar la figura de porcellana de la qual tan parlava.

En la rèplica, Mas va lamentar que Herrera fes aquelles acusacions perquè justament ICV-EUiA havia fet la proposta de recollir signatures el dia 9 de novembre per enviar-les a les institucions europees i el govern la va acceptar en canvi de poder fer efectiva també la seva alternativa. ‘El qui va amb el martell els accepta la proposta i el qui va amb els mocadors suaus de seda és qui intenta enfonsar-ho tot’, va dir.

I en aquest punt va advertir ICV-EUiA, però també la resta de partits pro-consulta, que tot plegat anava en benefici d’uns altres, ‘que riuran molt’. ‘Però potser qui riurà més i millor és el qui riurà al final.’

La CUP parla de ‘engany’

El diputat de la CUP Quim Arrufat fou molt dur amb Mas, a qui va acusar d’haver enganyat els catalans i el parlament. ‘L’autosuspensió de la consulta ha estat un engany a tothom’, va dir. Segons Arrufat, ‘la situació no podia ser pitjor’ tot i que el govern sabia perfectament que el TC suspendria la consulta. Va advertir també que, tot i que podien acceptar l’alternativa del govern per al 9-N, ara no sabien si tornar a confiar-hi. ‘Com podem confiar que es complirà si no va complir la primera?’, va demanar. Arrufat va reclamar a Mas que portés endavant el seu pla alternatiu, ‘però sense utilitzar-lo com un element de xantatge polític i electoral, com una promesa falsa o per preparar unes noves eleccions’.

Mas va respondre a Arrufat que no calia que tinguessin ‘dogmes de fe’, però sí que ajudessin a fer que la gent anés a votar el 9-N. Li va demanar què pensava fer si es trobava els locals i les paperetes, i el va instar a aprofitar l’oportunitat per votar. ‘No volíem això? No vol això la majoria del poble?’, va remarcar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any