Guia per a votar el 9-N

  • Col·legis, meses, voluntaris, recompte... Us exposem tots els detalls sobre la votació

VilaWeb
Redacció
23.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

40.930 persones s’han registrat per fer de voluntàries en la votació del 9 de novembre sobre la independència de Catalunya. El govern va engegar el dispositiu de votació, que compta amb 6.695 meses repartides en 1.317 col·legis de 942 municipis, dels 947 que hi ha al Principat. On hi ha els punts de votació, qui pot votar i com ho ha de fer. En aquesta guia trobareu tota la informació pràctica sobre el 9-N. 

Punts de participació. Hi haurà col·legis en 942 municipis dels 947 del Principat; en total, 1.317 col·legis i 6.695 urnes. A més dels 600 espais que són de titularitat de la Generalitat —la majoria, instituts— i que es poden utilitzar per a la consulta, el govern ha treballat amb els ajuntaments per abastar tot el territori i hi haurà centres educatius, tant públics com concertats, on es podrà votar. Ja es poden consultar a internet:

També ho podeu consultar en aquest formulari, als ajuntaments i al 012. Segons el codi postal que consti en el carnet d’identitat de cadascú li pertocarà un col·legi o un altre. I segons la lletra del cognom, una mesa o una altra. Es podrà votar de les nou del matí a les vuit del vespre.

Cens: No hi ha cens previ. El registre de participació es farà el mateix dia de la votació, just abans de dipositar el vot. Es farà manualment prenent nota del nom del votant. Les dades s’introduiran en un ordinador per evitar que hi hagi duplicitat de vot. Segons dades de Governació, podran votar 5,4 milions de persones, tot i que, d’acord amb les dades de l’Idescat, serien més de 6 milions.

Document necessari. El carnet d’identitat espanyol (DNI), on consti el domicili de Catalunya. En el cas dels ciutadans comunitaris, el passaport i el volant d’empadronament. I en el cas dels extracomunitaris, la targeta d’identitat d’estrangeria (TIE).

Es podrà votar durant els 15 dies següents. Fins els 25 de novembre, es podrà votar sense necessitat d’aportar cap justificant. Només caldrà adreçar-se a una de les set delegacions territorials de la Generalitat que hi ha repartides al Principat. Són a Barcelona, Manresa, Girona, Tortosa, Lleida, Tarragona i Tremp.

Durant aquests quinze dies, els qui no tinguin l’adreça de residència a Catalunya en el DNI, poden participar-hi si aporten, a més del DNI, el volant o certificat d’empadronament en un municipi català.

Vot de catalans que es trobin a l’estranger. Es podrà fer en disset punts de votació, repartits en diversos països del món, que corresponen a les delegacions que té el govern a l’estranger. Són Berlín, Brussel·les, París, Milà, Londres, Mont-real, Nova York, San José, Buenos Aires, São Paulo, Bogotà, Mèxic, Santiago de Xile, Tòquio, Hong Kong, Sydney i Copenhaguen. Vegeu-los ací. Els qui tinguin DNI amb residència a Catalunya també poden venir a votar el 9 de novembre al punt de votació que els correspon a Catalunya.

Vot de catalans que viuen a la resta de l’estat espanyol. Només podran votar el 9 de novembre si en el DNI hi consta la residència a Catalunya. Si no hi poden ser aquell dia, també podran votar els quinze dies següents del 9-N en una de les set delegacions de la Generalitat repartides al Principat.

Vot de catalans que viuen en uns altres territoris del país. El govern ha habilitat finalment un lloc de votació a Perpinyà (Casa de la Generalitat) i un altre a Andorra la Vella (avinguda Príncep Benlloch, 25).

Paperetes. Hi haurà paperets a tots els punts de votació. No cal que els ciutadans les portin de casa, tot i que si ho fan, també seran vàlides. La papereta haurà d’anar dins un sobre, i de sobres també n’hi haurà a tots els punts de votació. Però, igualment, hom també en podrà portar de casa. Això sí: caldrà que siguin de color blanc i sense cap mena d’inscripció ni logotip. 

Descarregueu-vos ací la papereta oficial del 9-N (català i castellà)

Descarregueu-vos ací la papereta oficial del 9-N en versió trilingüe (català, castellà i aranès)

Escrutini. Es farà durant la nit del 9 al 10 de novembre. I els resultats provisionals s’anunciaran el dia 10. Els definitius, que inclouran els dels qui hagin votat a les delegacions territorials, se sabran, com passa en més processos electorals, al cap de dues setmanes.

Els voluntaris. D’entrada, el govern va determinar que feien falta vint mil voluntaris per a poder organitzar el dispositiu. Finalment, se n’hi han inscrit 40.930, i això ha permès de dissenyar un dispositiu més ambiciós que no es preveia de bon començament. La inscripció es va tancar el dia 27.

Tipologia de voluntaris

1. Membres dels punts de participació. Un president i dos vocals, assignats a cada punt de votació. Les seves funcions seran, entre més: obrir la mesa, identificar cadascuna de les persones que vulguin participar en la votació, registrar-les, comptabilitzar les paperetes i preparar la documentació de tota la jornada. 

2. Gestors dels punts de participació. S’encarregaran d’assistir el president i els vocals en totes les funcions. Donar-los suport, assessorar-los, informar puntualment de les dades de participació, custodiar el full de transmissió en cas que no hi hagi coordinador de participació, regular les cues d’accés i facilitar la participació i les tasques dels membres, de president i vocals. 

3. Coordinadors del procés de participació. És una figura pensada per als locals de participació amb un nombre important de punts i on calgui una coordinació de tots els gestors. Tindran per funcions, entre més: comprovar que tots els gestors són al local, coordinar l’organització de cues, recollir la documentació del procés de participació de la jornada. 

4. Voluntaris suplents. En seran les persones disposades a cobrir qualsevol possible absència o incidència, tant al començament com en el decurs de la jornada. Són a disposició dels gestors i coordinadors, que els avisaran per cobrir suplències o qualsevol necessitat que aparegui durant jornada. 

5. Coordinadors del local de participació. És una figura apartada del procés purament. Són els màxims responsables dels locals el 9-N. Obriran i tancaran els locals, definiran els circuits i els accessos d’entrada i sortida de edifici. Donaran les indicacions pertinents dels espais i coordinaran la seguretat en els edificis.

El calendari

—El període de deliberació pública i participativa durarà fins el 8 de novembre, per a fomentar el debat en la població. La Generalitat posa a disposició de totes les associacions, entitats i partits que ho vulguin una xarxa de 241 equipaments civils a tot el territori (casals cívics, hotels d’entitats, casals de gent gran i oficines de benestar social) i 64 equipaments culturals (biblioteques, arxius comarcals i museus que tinguin sales d’actes o de reunions). També es demana a la CCMA i als seus mitjans, a més dels governs locals, que col·laborin en la deliberació pública per a fomentar la informació i la participació.

—Ja ha començat una nova campanya informativa als mitjans per a explicar tan pedagògicament com sigui possible la manera de participar en el 9-N.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any