La CUP donarà suport a la nova consulta si es compleixen unes garanties mínimes

  • Es dóna una setmana per comprovar que els partits hi aposten

VilaWeb
Redacció
14.10.2014 - 15:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CUP considera que la situació actual, amb la ruptura de la unitat entre els partits per la consulta, no és pas la idònia, i demana que es corregeixi ‘el partidisme i la manca de compliment dels compromisos del govern’. Ho ha dit el diputat Quim Arrufat, que ha explicat que la proposta feta avui per Artur Mas és la mateixa que va fer ahir, i que la CUP la trobava bé. Lamenta que avui ‘sigui un acte partidista i d’heroisme personal i un acte de politització’ que porti a unes eleccions plebiscitàries. La CUP donarà suport a la consulta presentada per Mas si es compleixen les condicions que ja va presentar ahir en la reunió, orientades a garantir que hi hagi urnes a tots els col·legis.

Vídeo de la compareixença de Quim Arrufat:

Quim Arrufat s’ha expressat així: ‘El govern va redactar una proposta el cap de setmana i la va portar a la reunió. Crèiem vàlida la proposta, però no ens crèiem que el govern la complís, per un reiterat incompliment de compromisos. Vam tornar a la tarda amb una llista de garanties de compliment: una comissió de control de comprovació i de supervisió; inici immediat de la campanya de difusió amb informació sobre votació; cobrir la vacant de Quim Brugué a la comissió de control; un cronograma de tots els passos a fer de la consulta; una seqüència comunicativa; la crida a la participació d’observadors internacionals; una campanya pública deliberativa; el nomenament d’un conseller de la consulta amb capacitat d’intervenció a totes les àrees de govern. I un pacte per escrit del govern, signat davant la ciutadania, de compromís de dur a terme la consulta malgrat les impugnacions que hi pogués haver per part de l’estat espanyol.

La CUP es dóna una setmana per comprovar si els partits per la consulta estan efectivament compromesos a portar endavant aquesta consulta i que es compleixin aquests requisits. Arrufat diu que, ara per ara, la CUP veu la proposta de Mas més com ‘un acte electoral amb el president de cap de llista que no una consulta popular. És una consulta desprestigiada per molta gent. Qui té la clau del prestigi és la gent. La proposta d’eleccions anticipades té inconvenients. No hi haurà llista conjunta ni DUI amb programes de tots els partits que ahir es reunien. Això no serien plebiscitàries, sinó avançades amb línies de tàctica electoral.’

Abans, el diputat de la CUP David Fernàndez ja hi havia dit la seva. Preguntat per Twitter sobre la possibilitat de fer una llista conjunta de CiU i CUP, ha dit que la CUP no l’havia considerada ‘ni com a hipòtesi de ciència-ficció’, i que això no passaria ‘mai dels mais’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any