Santiago Vidal: ‘Només sóc un peó en una gran partida d’escacs’

  • 'Encara s'han de moure les peces grosses', va dir el jutge Santiago Vidal en un acte de l'ANC a l'Hospitalet en què va assegurar que hi havia un pla B a la consulta i que continuaria treballant en l'esborrany de constitució catalana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.10.2014 - 06:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Deixeu treballar els polítics, que demostrin que estan a l’alçada de la confiança que els hem donat […] Hi ha un pla B que està molt ben pensat, però permeteu-me que no us l’expliqui’. Sense saber què passava al Palau de Pedralbes, de manera quasi premonitòria, el jutge Santiago Vidal obria així la seva xerrada al Centre Cultural Barradas de l’Hospitalet, organitzada per l’Assemblea Nacional. Era un dia especial per a ell: poques hores abans, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) havia decidit per quatre vots a tres posposar la decisió de suspendre’l per haver participat en la redacció d’una hipotètica constitució catalana. ‘Continuaré escrivint l’esborrany de constitució’, va dir, contundent, i va remarcar que ‘aquest vegada, a Madrid, els criteris jurídics s’han imposat als polítics’

Va entrar amb aire tranquil i va rebre un llarg i emotiu aplaudiment d’un auditori ple a vessar (240 butaques plenes i desenes de ciutadans drets dins i fora de la sala). No va parar de saludar, abraçades, encaixades de mans, fotografies i tota mena de mostres de suport abans i després de la xerrada. Vegeu l’aplaudiment al principi de l’acte:

‘Només sóc un peó en una partida d’escacs’

‘Hagués estat una situació emocionalment i jurídicament molt complicada haver estat suspès de les meves funcions’, va reconèixer, però va dir que tot el procés sobiranista era com una partida d’escacs molt complexa i llarga i que, en aquesta partida, fins ara només s’havien mogut alguns peons. ‘Jo i la meva possible suspensió som també peons de la partida, però fins ara encara no s’han mogut ni els àlfils, ni els cavalls ni les torres’, va dir. I reblar, amb un toc d’humor, i arrencant aplaudiments: ‘La partida no s’acaba fins que no hi hagi escac i mat al rei! I, sisplau, no us ho prengueu de manera literal’.

Votar o no votar el 9 de novembre: ‘Hi ha un pla B, complex i molt ben pensat’

Vidal va parlar de les diferents hipòtesis de futur, tant si es votava el 9 de novembre com si no. Si votem i guanya el ‘sí a la independència’ amb més del 50% dels vots i una participació de més de dos terços, ‘calculo que el 2017 començarem a treballar com a nou estat i el 2020, si ho fem bé, podem figurar a les llistes dels millors estats d’Europa’. ‘I que ningú no pateixi per les pensions ni per cap de les pors que ens fan arribar, els millors experts i economistes ja han explicat de totes les maneres que ens en sortirem’.

I si no podem votar? ‘Hi ha un pla B, que existeix, és complex i està molt ben pensat, però em permetreu que no us l’expliqui’. I va fer una crida a confiar en els polítics i en la seva entesa. Vidal no s’imaginava, aleshores, que la unitat dels partits a favor del partit sobiranista es trencaria poques hores després.

Esborrany de la constitució catalana

El jutge va dedicar la part final de l’acte a explicar uns quants punts de l’esborrany de constitució catalana en el qual treballa. Va dir que confiava que el text estigués enllestit a finals d’enguany o a principis del 2015 a tot estirar. Aleshores el text serà posat a disposició dels ciutadans durant sis mesos perquè se’n faci un debat obert i participatiu i, tot seguit, serà lliurat al parlament. Heus ací els cinc punts que Vidal va avançar:

1. La república catalana serà no presidencialista i si pot ser amb una dona com a primera presidenta al capdavant.

2. Els indults i els aforats estaran prohibits.

3. Hi haurà referèndums revocatoris. És a dir, es podrà destituir un polític si no compleix el el programa electoral amb el qual va ser elegit.

4. Qualsevol càrrec polític, de regidors municipals a diputats, consellers i president, tindran una durada màxima de dues legislatures.

5. La Catalunya independent tindrà un sol idioma oficial, el català, i un idioma cooficial, el castellà, per motius socioculturals, a més de l’aranès. L’administració treballarà i es dirigirà als ciutadans preferiblement en català, mentre que els ciutadans podran dirigir-se a l’administració en qualsevol d’aquests idiomes.

Com serà el sistema judicial de la nova Catalunya independent?

‘Jo sempre he dit que per copiar el model espanyol, no val la pena la independència; i pel que fa al sistema judicial, encara més’. Amb aquestes paraules, el jutge donava pas a la part final de la xerrada, en què va detallar com hauria de ser el sistema judicial de la futura Catalunya indepedent.

‘Caldran jutges nous, perquè l’objectiu serà apropar la justícia al ciutadà, fer jutjats de barri i de districte resolguin el 90% dels processos judicials’. Aquests processos, a més, tindran una durada màxima: ‘un any com a molt i no els quatre de mitjana actuals’. A més, si no es compleixen els terminis, els sistema tindrà clàusules especials per a sancionar els jutges lents; clàusules que ja existeixen en alguns països, com per exemple, suspendre de sou (però no de feina) els jutges incomplidors. I el seu sou, a més, no deixaria de pagar-se, sinó que es repartiria a parts iguals a les parts en litigi mentre no es resolgui el cas. ‘Ja veuríeu si es complirien els terminis així’, va reblar.

L’acte es va acabar amb un esperit eufòric i més aplaudiments. Això sí, amb qusi totes les mirades, encara que fos de reüll, posades a la reunió dels partits al Palau de Pedrables…


Notícia relacionada: Els detalls de l’esborrany de constitució catalana, per Santiago Vidal

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any