David Fernàndez, sobre una llista conjunta amb CiU: ‘Mai dels mais’

  • La CUP critica els incompliments del govern i el tacticisme dels altres partits

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
14.10.2014 - 12:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president Artur Mas ha explicat la seva proposta de la consulta del 9-N: una consulta anticipada prèvia a la ‘definitiva’, que serien unes eleccions ordinàries en què alguns partits decidissin de fer una candidatura conjunta. Caldrà saber què en diuen els partits pro-consulta, però el diputat de la CUP David Fernàndez ja hi ha dit la seva. Preguntat per Twitter sobre la possibilitat de fer una llista conjunta de CiU i CUP, ha dit que la CUP no l’havia considerada ‘ni com a hipòtesi de ciència-ficció’, i que això no passaria ‘mai dels mais’. 


Crítiques als incompliments del govern i el tacticisme dels partits

La CUP no considera tancada la consulta del 9 de novembre, tot i la desavinença que es va palesar ahir entre el govern i els partits que la defensen. La CUP va donar detalls de les negociacions en una assemblea oberta a la ciutadania convocada de manera urgent a la plaça de Sant Jaume, acabada la reunió al Palau de Pedralbes. Els tres diputats independentistes van explicar que veien amb bons ulls el procés participatiu que proposava el govern com a solució perquè el 9-N hi hagués urnes a Catalunya. Quim Arrufat va lamentar que les negociacions s’haguessin acabat i va reclamar que govern i partits abandonessin el ‘tacticisme’ i es reprenguessin les reunions immediatament.

La proposta del govern, segons la CUP, no va ser gaire benvista per part d’ERC: els republicans demanaven d’ajornar la consulta per reprendre el procés de validació del decret de convocatòria i de la llei de consultes i reengegar el procés. Ni tampoc per ICV-EUiA que demanava de convertir el 9-N en una gran mobilització social.

Tacticisme i crisi de confiança

La CUP accepta la proposta governamental, perquè ha assumit que el procés està en ‘un camp de mines’ contra l’estat, va dir el diputat David Fernàndez en l’assemblea oberta amb simpatitzants i militants de la CUP a la plaça de Sant Jaume. Fernàndez va parlar del ‘tacticisme polític per sobre d’altres càlculs’ i de la crisi de confiança que es va fer palesa entre els partits pro-consulta.

Eleccions avançades?

Fonts de la CUP van dir ahir que temien que, d’ara endavant, la prioritat del govern fos convocar eleccions avançades. Per la CUP, això no és vàlid, perquè encara no s’ha forçat fins al final la pugna amb l’estat espanyol.

‘No hi ha eleccions plebiscitàries que puguin substituir el fet polític de milions de persones sortint a votar’, deia ahir Arrufat. Per ell, la ‘desobediència civil’ és l’única manera de demostrar el compromís dels catalans amb la consulta. La CUP encara no perd l’esperança de veure les urnes al carrer el 9 de novembre, ni que no hi hagi el cent per cent de les garanties democràtiques. ‘Amb un estat en contra és impossible’, va afegir el diputat de la CUP.

L’assemblea a la plaça de Sant Jaume

‘Cal maduresa política i deixar el tacticisme’, va indicar Arrufat abans de començar l’assemblea oberta a la ciutadania, que es va fer a la plaça de Sant Jaume de Barcelona entre la mitjanit i la 1.30 de la matinada. En aquesta assemblea van donar detalls sobre les reunions entre els partits pro-consulta que fins ara s’havien guardat en secret.

‘Segurament érem els que més punts teníem per anar-nos-en’, va afegir Arrufat. I afegí: ‘El govern no posava permanentment tota la carn a la graella.’ Tot i això, no es van aixecar de la taula de negociacions per ‘responsabilitat’ amb el moment que viu el país. ‘El 9-N milions de persones han de poder exercir el seu dret de vot’, va acabar dient.

 

Més informació: La proposta del govern incloïa votar el 9 de novembre

ERC denuncia la ‘renúncia’ de Mas i defensa una DUI immediata

L’ANC demana ‘calma i cap fred’

Quines són les formes de participació que no van ser suspeses pel TC?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any