ERC denuncia la ‘renúncia’ de Mas i defensa una DUI immediata

  • Retreu a Mas que renunciï al 9-N i refusi l'oferta d'ERC d'entrar al govern per blindar-la

VilaWeb
ACN
13.10.2014 - 23:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC acusa el govern català de ‘imposar’ un ‘procés participatiu’ en lloc de la consulta pactada pels partits sobiranistes, i diu que l’únic camí que queda ara és una declaració unilateral d’independència (DUI) per part del parlament i l’obertura d’un procés constituent un cop hi hagi una majoria independentista a la cambra. Fonts d’Esquerra lamenten que el govern hagi renunciat al 9-N i defensi un nou mecanisme que no ha pactat amb la resta de partits: el procés participatiu que preveu la llei de consultes. ERC adverteix que aquesta alternativa no pot substituir la consulta. Les mateixes fonts també s’exclamen que Artur Mas hagi rebutjat reiteradament l’oferta d’ERC d’entrar al govern per blindar el 9-N.

ERC atribueix la impossibilitat de fer la consulta a l’oposició del govern espanyol, però també a la renúncia del govern de la Generalitat. Tot amb tot, assegura que ajudarà el govern perquè s’han d’aprofitar ‘totes i cadascuna de les oportunitats per demostrar el caràcter i actitud del govern espanyol’.

Aquest és el comunicat d’ERC després de la reunió d’aquest vespre a Barcelona:

«1. El govern espanyol ha posat tota mena de traves per impedir que els catalans puguem votar el 9-N.

2. El govern català —havent rebutjat reiteradament l’entrada d’ERC al govern per blindar la consulta— hi renuncia i ens imposa un nou escenari que en cap cas no hem pactat: un procés participatiu.

3. Tot i així, ajudarem el govern perquè hem d’aprofitar totes i cadascuna de les oportunitats per demostrar el caràcter i actitud del Govern espanyol.

4. En cap cas aquest procés participatiu no substitueix la consulta. Per això, davant la impossibilitat de fer-la per l’oposició del govern espanyol i la renúncia del govern català, advertim que només hi ha un camí: un parlament que faci una Declaració d’Independència immediata i l’obertura d’un procés constituent.»

ERC estava disposada a ajornar la consulta

Fa setmanes que ERC va manifestar de la boca del seu president, Oriol Junqueras, la voluntat d’entrar al govern per ‘blindar la consulta’. Una hipòtesi que Artur Mas no ha considerat necessària ni tan sols aquest dilluns, quan el president republicà li ha tornat a plantejar. Segons fonts d’ERC, el govern ha al·legat que no era possible modificar el govern en menys dels 26 dies que resten pel 9 de novembre. Ha estat aleshores quan els republicans han plantejat ajornar la consulta per fer possible la presència de consellers d’ERC que ajudessin a blindar la consulta sobiranista. Esquerra havia rebutjat prèviament la proposta de Mas de substituir la consulta per un procés participatiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any