La proposta del govern incloïa votar el 9-N

  • Mas convoca una conferència de premsa demà a les 10 del matí · Desacord en la reunió de partits d'aquest vespre

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.10.2014 - 23:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

S’ha acabat sense acord la tercera reunió entre els partits favorables a la consulta sobre la independència. Segons les fonts consultades per VilaWeb, la proposta que havia fet el govern per votar el 9-N passava per posar les urnes en instituts de la Generalitat de tot Catalunya. S’hauria renunciat efectivament a votar mitjançant la llei de consultes suspesa pel Tribunal Constitucional, però s’havia trobat una altra manera de fer-ho, esquivant la prohibició legal. Tots els instituts haurien esdevingut col·legis electorals, on els electors s’haurien registrat en el moment de votar, responent a la pregunta acordada. I s’hauria fet recompte la nit del 9 de novembre.

Després s’hauria obert la possibilitat de votar a posteriori en alguns locals, eixamplant el procés participatiu.

Durant la negociació, que havia arribat a estar molt avançada, s’havia quantificat fins i tot el nombre de voluntaris necessaris, uns 18.000, per a les meses electorals. A més, en la votació s’hauria inclòs la signatura per part dels votants d’un recurs de petició d’empara de la UE conforme l’exercici d’un dret democràtic.

ERC s’hauria negat a acceptar aquesta proposta, mentre que ICV proposava una manifestació per al dia 9 de novembre mateix.

La CUP hi estava d’acord, però s’ha queixat que el govern hagi incomplert tots els terminis previstos en el decret de convocatòria. I per això demanava que hi hagués un organisme de seguiment del procés integrat per tots els partits.

La versió d’Herrera

Segons que ha explicat el dirigent d’ICV Joan Herrera després de la reunió, el govern ha explicat a la reunió que no era possible de fer la consulta tal com s’havia previst. Després d’explorar camins i que cada formació deixés clara la seva posició, han acordat que el govern preparés una proposta per demà. Herrera també ha dit que ICV havia fet una proposta de mobilització al govern.

Per la seva banda, ERC ha emès un comunicat després de la reunió d’avui per acusar el govern d’imposar un ‘procés participatiu’ en lloc de la consulta pactada pels partits sobiranistes, i ha avisat que l’únic camí que queda ara és una declaració unilateral d’independència (DUI) per part del parlament i l’obertura d’un procés constituent.

Tercera reunió

A la reunió s’ha vist entrar la vice-presidenta Joana Ortega; el conseller Ramon Espadaler; els dirigents d’ERC Oriol Junqueras i Marta Rovira; els d’ICV-EUiA, Joan Herrera i Joan Mena; i els diputats de la CUP David Fernàndez i Isabel Vallet. De la reunió, no n’ha transcendit res encara. En el moment d’entrar, David Fernàndez s’ha dirigit un moment als periodistes per dir: ‘Ni un pas enrere.’ 

L’última trobada entre els partits pro-consulta va ser dijous passat al Palau Robert i en va sortir el compromís de continuar treballant sense més concrecions. La primera cimera es va fer el 3 d’octubre al Palau de la Generalitat davant les càmeres dels mitjans de comunicació i es va acabar amb una fotografia unitària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any