Per què la setmana que ve és tan decisiva per a la consulta del 9-N?

  • La llista de votants encara no s'ha publicat i tampoc s'ha pogut fer el sorteig de les meses · El registre de votants el 9-N mateix, una possible alternativa

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
11.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits per la consulta i el govern diuen que la setmana vinent serà decisiva per a saber si el 9-N es podrà tirar endavant. ERC, ICV-EUiA i la CUP pressionen Artur Mas perquè digui com el govern pensa superar les traves legals imposades pel govern espanyol. La negociació entra en un moment crític, perquè pràcticament no hi ha marge de maniobra. Perquè la consulta es pugui fer amb garanties, de manera que tothom amb dret de vot pugui votar, cal que no es superin unes línies vermelles temporals, que ara ja són molt a prop. I aquestes línies vermelles són aquesta setmana vinent.

Els experts consultats per VilaWeb indiquen que entre el 15 i el 20 d’octubre, és a dir, a mitjan o finals de la setmana que ve, s’haurien d’haver desblocat aspectes tant fonamentals per a la consulta com la publicació de la llista de participants (és a dir, el cens) i s’hauria d’haver fet el sorteig dels membres de les meses. Dues coses que ja s’haurien d’haver començat a fer, segons el calendari previst inicialment, entre ahir i avui, però que encara hi hauria temps de fer fins la setmana que ve, però no pas més enllà.

Fins ara s’havien ajornat els terminis de registre dels estrangers residents a Catalunya que volen votar. I també s’havia allargat el període perquè els catalans residents a l’exterior sol·licitessin el vot anticipat per dipòsit i el termini que tenien els ajuntaments per a comunicar el nom del coordinador municipal de la consulta i per a confirmar els locals electorals. Que s’haguessin ampliat aquests terminis no implicava massa inconvenients des d’un punt de vista tècnic i d’organització, però ara ja entrem en un moment delicat.

Sense llista de participants

Avui dissabte és el dia que hauria hagut de començar el període de sorteig dels membres de les meses electorals. Això no es pot fer sense la publicació prèvia de la llista de votants, i aquesta llista no s’ha publicat. De fet, ara mateix el 012 informa als ciutadans que hi truquen que la llista de participants al 9-N no es publicarà mentre la convocatòria estigui suspesa. La incertesa legal que plana sobre tot aquest procés arran de la suspensió del 9-N per part del Tribunal Constitucional fa que el govern prefereixi de moment no fer pública aquesta llista, que es confegeix amb dades de l’Idescat basades en el padró municipal. El govern tem que hi hagi demandes per una possible vulneració de la llei de protecció de dades si s’acaba publicant aquesta llista.

Registrar-se abans de votar?

Quina alternativa hi pot haver? Com que amb vint-i-nou dies de marge no hi ha marge per a fer un procés de registre previ i voluntari de votants, com es va fer a Escòcia, el govern estudia la possibilitat que els votants es registrin el mateix dia de la votació, just abans de dipositar la papereta a l’urna. Així n’informa avui El Punt Avui, que precisa que aquesta proposta encara s’ha d’acabar de perfilar.

Els membres de les meses

El problema és que el sorteig dels membres de les meses s’ha de fer tenint en compte la llista de participants. I mentre no es publiqui la llista, el sorteig no es pot fer. El dia que el govern preveia per a publicar la llista definitiva del cens del 9-N és aquest divendres 17 d’octubre. I l’últim dia del sorteig de membres de les meses és el 18 d’octubre. Aquests terminis pràcticament no es poden allargar, segons les fonts consultades per VilaWeb. Per anar bé, la llista provisional de participants s’hauria de publicar entre el 15 i el 16 d’octubre, de tal manera que el tancament de la llista definitiva, prevista ara mateix per al 17 d’octubre, no s’ajornés més enllà de mitjans de la setmana següent, la que va del 20 al 26 d’octubre.  

El fet de no depassar aquestes dates és important perquè, en cas contrari, no hi hauria temps de tenir tots els membres de les meses a punt ni la llista tancada de votants cridats a les urnes en el moment que hauria de començar la ‘campanya electoral’, una setmana abans del 9-N.

Altres terminis a tenir en compte

Hi ha més terminis importants, com el del vot anticipat per dipòsit per a catalans a l’estranger i per a gent amb problemes de mobilitat, que és previst entre el 20 i el 25 d’octubre. Aquest termini sí que es podria allargar, pràcticament una setmana més. En tot cas, amb prou temps per a garantir que arribin les butlletes als punts de vot per dipòsit i que es puguin distribuir després a les comissions de seguiment per a ser incorporades a l’escrutini.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any