El govern espanyol crea un comitè especial per a l’Ebola

  • Serà presidit per Sáenz de Santamaría, que pren el control davant d'una Ana Mato absent

VilaWeb
ACN / Redacció
10.10.2014 - 14:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres del govern espanyol ha aprovat la creació d’un comitè especial de l’Ebola que estarà presidit per la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i integrat per la ministra de Sanitat, Ana Mato, i representants dels ministeris d’Exteriors, Defensa, Interior, Presidència, i Economia, a més d’altres de la conselleria de Sanitat de la comunitat de Madrid i experts.

Segons la vice-presidenta, el comitè coordinarà la gestió de la crisi de l’Ebola, promourà la cooperació a nivell estatal i internacional i establirà la política de comunicació, a més d’analitzar la planificació per aquests casos que existeix a l’estat espanyol i a nivell internacional.

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha comparegut des de l’Hospital Carlos III de Madrid per mirar de traslladar un missatge de tranquil·litat i ha anunciat que continuarien les tasques per a investigar el cas. ‘La Comissió Europea i l’Organització Mundial de la Salut diuen que és molt baix el risc que aquesta malaltia es pugui estendre en el futur’, ha recordat Rajoy. 

Un comitè científic

Paral·lelament, el govern espanyol ha decidit també crear un comitè científic que ajudarà al comitè especial en les tasques mèdiques i d’investigació.

‘Reconeixement’ a la tasca dels metges

Després de la polèmica generada per les declaracions del conseller de Salut de la comunitat de Madrid, la vicepresidenta ha volgut expressar un ‘reconeixement’ de la tasca i els ‘esforços’ dels professionals de la Salut, i ha assegurat que el seu executiu entén que aquest problema crea ‘incertesa’ . ‘Espanya és un país preparat amb professionals sanitaris de primer ordre, i per part del govern ens toca donar-los el màxim suport i resoldre les millors condicions possibles’, ha dit.

Sobre les declaracions del conseller, no ha volgut fer valoracions i ha apuntat que la prioritat del seu executiu és ‘treballar’ per la salut de Romero, millorar la prevenció i ser conscients que cal ‘treballar molt’ per seguir investigant sobre l’Ebola. ‘S’han fet moltes declaracions i s’han pronunciat moltes persones, però des del govern treballem per donar la millor atenció possible a Teresa Romero, donar tranquil·litat a la ciutadania i actuar coordinadament’, ha dit.

Justifica la repatriació dels religiosos

Ha fet extensible aquest reconeixement als dos religiosos morts i a l’auxiliar d’infermeria que ‘per solidaritat’ van contreure l’Ebola ‘per ajudar als els altres’, en aquest sentit, ha justificat la repatriació de dos ‘ciutadans espanyols’, com ho han fet altres països amb els seus ciutadans contagiats. ‘Tenen dret a tornar al seu país, i a més ho han fet per cuidar a altres persones solidàriament, i això és un element a tenir en compte’, ha dit.

Sense dades concloents

La vicepresidenta no ha volgut donar encara una versió sobre què ha passat perquè l’auxiliar d’infermeria es contagiés. Segons ha apuntat, encara no hi ha ‘dades confirmades’, i quan n’hi hagin, el govern espanyol les traslladarà a la ciutadania. A més, ha promès que el seu executiu ‘enfortirà la comunicació’ a la ciutadania perquè disposi d’informació solvent sobre l’Ebola.

Una reunió diària i dedicació exclusiva

Segons la vicepresidenta, el comitè celebrarà ‘com a mínim’ una reunió diària i la majoria dels seus membres tindrà ‘dedicació exclusiva’ a aquesta qüestió. A més, quan tingui ‘una dada d’interès i rellevància que pugui ser comunicada es farà saber’. Hi haurà, ha promès ‘la major transparència que permeti el respecti a la intimitat dels pacients’.

Primera reunió, aquest divendres

La primera reunió de la comissió tindrà lloc aquest avui mateix. Previsiblement acabarà després de la Interterritorial que Mato fa amb els consellers. En acabar aquest primer contacte de la comissió, que es preveu llarg, la Moncloa oferirà o bé un comunicat o bé una compareixença per informar.

‘S’hi s’han d’assumir responsabilitats polítiques, es farà’

No ha volgut parlar d’errors de gestió perquè ‘la seva tasca fonamental és treballar’, però, a preguntes dels periodistes, sí que ha obert la porta a l’assumpció de responsabilitats en el futur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any