Malala Yousafzai, premi Nobel de la Pau 2014

  • Comparteix el guardó amb Kailash Satyarthi · El jurat valora de tots dos la lluita pels drets dels infants

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.10.2014 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La jove estudiant i activista paquistanesa Malala Yousafzai és la guanyadora del Premi Nobel de la Pau del 2014. És la persona més jove que ha obtingut mai aquest guardó. El jurat n’ha valorat ‘la lluita contra la supressió del dret dels infants i de la gent jove de rebre educació.’ Pel mateix motiu, a més de Malala, també ha estat guardonat el Nobel de la Pau Kailash Satyarthi, un activista indi pels drets dels infants i contra l’explotació infantil.

Malala Yousafzai va rebre el Premi Internacional Catalunya de l’any passat. En rebre el guardó, Malala Yousafzai va reclamar no ser recordada com la dona disparada pels talibans sinó com la que lluita pels drets de l’educació de tothom, homes i dones. ‘El meu missatge: no espereu que ningú ho faci, feu-ho per vosaltres mateixos’, va dir.

Dret d’educació de les nenes al Pakistan

El 9 d’octubre del 2012, la jove activista pakistanesa va rebre els trets que li va disparar un pistoler milicià del règim del Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), quan la nena tornava de l’escola en autobús. Va quedar ferida al crani i al coll i no va ser fins mitjan gener del 2013 que va rebre l’alta mèdica i va poder tornar a classe, a una escola secundària de Birmingham.

L’atemptat contra la jove activista va arribar després que aquesta es fes famosa, als 13 anys, escrivint un bloc per a la BBC amb el pseudònim Gul Makai, en el qual criticava el règim dels talibans, que havien obligat a tancar les escoles privades i havien prohibit l’educació de les nenes. El 2009, Malala Yousafzai i el seu pare van aparèixer al documental de la BBC ‘Pèrdua de classes. La mort de l’educació de la dona’, en el qual denunciaven la dificultat de les noies per estudiar.

Mas felicita Malala

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha enviat una carta de felicitació a la jove pakistanesa Malala Yousafzai després de ser guardonada amb el Premi Nobel de la Pau per la seva lluita i el seu exemple a favor de l’educació dels infants. Mas ha traslladat el missatge en nom seu i del poble català i recorda que l’estiu del 2013 va ser distingida amb el Premi Internacional Catalunya en reconeixement al seu compromís i lluita pel dret a l’educació universal dels infants, especialment en els països no se’ls nega aquest dret. El jurat del premi va destacar aleshores la seva lluita ‘jugant-se la vida pel dret a l’educació, des de ben petita i en un context molt difícil’.

Mas també ha expressat, en la missiva de felicitació, el seu desig que la jove pakistanesa guardi ‘un grat record’ de la seva estada a Catalunya i de la visita que va fer a l’Institut Eugeni d’Ors de Badalona i a l’escola Can Serra de Barberà del Vallès.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any