Les esquerres valencianes es preparen per desbancar el PP del poder

  • Alberto Fabra ataca l'independentisme en el discurs del Nou d'Octubre

VilaWeb
Redacció
10.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Atacar el moviment independentista i erigir-se en garant de la unitat espanyola i de l’estabilitat al País Valencià. Aquestes foren les línies principals del discurs que va fer ahir el president Alberto Fabra amb motiu de la Diada del Nou d’Octubre. En vista dels resultats de les últimes eleccions europees i la davallada que els pronostiquen totes les enquestes en els comicis parlamentaris i municipals del maig, el govern reacciona brandant la bandera unionista, mirant de desactivar una oposició que pot foragitar el PP del poder després de vint anys. 

Segons l’última enquesta, publicada ahir mateix a El País, Compromís (14) i EUPV (7) creixerien notablement i Podem irrompria amb tanta embranzida (17) que esdevindria tercera força, darrere el PP (32) i el PSPV-PSOE (29). El PP, doncs, podria perdre el govern el mes de maig. Això sí, les xifres també constaten que perquè això fos possible les forces de l’oposició haurien d’arribar a acords. 

D’això, n’és conscient el síndic de Compromís, Enric Morera, que darrerament ha fet crides a configurar una plataforma electoral de partits i grups per garantir el canvi. Morera alerta que la fragmentació de partits actua en contra d’aquest canvi. ‘Ara és un bon moment per a pensar en receptes per a bastir l’alternativa potent que necessita el nostre país’, diu. Per això vol que Compromís tingui una actitud oberta i cooperativa a fi d’encapçalar aquesta alternativa: ‘Aquest espai ha d’articular des de la base dues primàries obertes a la ciutadania, dialogant, millorant la transparència i els processos cooperatius de Compromís, juntament amb aquells que, sense ser com nosaltres, vulguen evitar que aquesta fragmentació impedesca el canvi. Propose que tot açò es faça des de Compromís, amb una mirada oberta, atenta i cooperativa amb més organitzacions.’ Al·ludeix a EUPV, però també a Podem, que pot ser la gran sorpresa de les eleccions, com ja ho va ser en les europees. 

El moviment de Podem és encara incipient, tot i que les enquestes prevegin que obtindrà tan bons resultats. No té portaveus i, de fet, encara no ha decidit si es presentarà a les eleccions ni, si és el cas, com ho farà. 

També fa referència a Podem Ignacio Blanco, portaveu d’EUPV: ‘Les enquestes reflecteixen un estat d’ànim, i les urnes, vots. Però serà molt difícil que Podem no siga un actor important a les eleccions. La seua participació en la vida política valenciana és encara una incògnita, però entenem que es guiarà per tres grans línies mestres: el trencament del bipartidisme, la lluita conta la corrupció i la defensa dels drets socials. És, doncs, una aportació positiva. A EUPV treballarem pel nostre espai i programa, i no aturarem la nostra tasca, tot i que no tanquem la porta a res.’ 

Afegeix: ‘Pactarem o no pactarem abans de les eleccions i després, sempre segons el programa electoral i el compliment d’aquest programa.’ I admet que la distància amb el PSPV és més gran que no amb Podem i Compromís. ‘El PSPV és el PSOE, i el PSOE és el bipartidisme i la política neoliberal que s’ha aplicat amb mà de ferro durant els últims vint-i-cinc anys i que ens ha conduït a la crisi. Ara, també caldrà treballar amb el PSPV per a apartar el PP de les institucions’, reconeix. 

Blanco assenyala aquest Nou d’Octubre com l’últim amb el PP al govern valencià: ‘L’enquesta és positiva per al conjunt de la societat valenciana perquè apunta que es pot acabar el malson del PP. Així doncs, les eleccions seran decisives, perquè posaran fi a un govern que ha estat nefast per a l’economia, la cultura, el territori i la democràcia valencians.’ 

De la mateixa manera, el secretari general del PSPV, Ximo Puig, va dir ahir que el discurs d’Alberto Fabra era el discurs d’un final de cicle: ‘És un final de cicle amb una agonia que s’hauria d’haver acabat fa temps, perquè fa temps que s’haurien d’haver convocat eleccions avançades.’ Puig va retreure al govern manca d’idees i de reivindicació i incapacitat de proposar cap qüestió important per als valencians. Per això també pronosticava: ‘Som més a prop del canvi’ que requereix el País Valencià.

Mentrestant, el PP mira cap al nord i vol contraposar el procés sobiranista català amb el seu model. ‘L’únic partit que avui representa l’estabilitat política, social i econòmica, l’únic partit capaç de defensar i reivindicar més quotes d’autogovern per a la comunitat des de la lleialtat a Espanya és el Partit Popular’, declarava a Europa Press Jorge Bellver, portaveu del PP a les corts. En aquesta mateixa línia es va centrar el discurs d’Alberto Fabra: ‘Els moviments separatistes i rupturistes com el que d’ací a un mes es vol presentar a Catalunya són el principal risc al qual s’enfronta Espanya.’

Per una altra banda, els guardonats amb les Altes Distincions aquest Nou d’Octubre (Felipe VI, Adolfo Suárez, Reial Acadèmia Valenciana de Cultura) també es destaquen per la tasca en favor de la unitat espanyola i contra el catalanisme.

Tanmateix, la caiguda de la dreta sembla inevitable i les esquerres valencianes ja es mobilitzen per construir una alternativa que deixi el PP fora de joc. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any