El País Valencià surt al carrer per impulsar el canvi polític

  • El president del comitè d'empresa de Ràdio Televisió Valenciana, Vicent Mifsud, ha llegit el manifest final

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.10.2014 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifestants han recorregut els carrers del centre de la ciutat sota el lema ‘Fem possible el canvi al País Valencià’, en una marxa convocada per la Comissió 9 d’Octubre a València. Entitats, sindicats i partits polítics d’esquerra i nacionalistes s’han manifestat per reclamar ‘un canvi de cicle social i polític’. El portaveu de la comissió i coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, ha subratllat que ‘la comissió ha constatat l’esgotament del model polític i social del PP i el govern valencià’. Al final de la manifestació, ha llegit un manifest el president del comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana, Vicent Mifsud, on ha recordat que el 9 d’octubre de 1989 van començar les emissions regulars de Canal 9, tancada per la Generalitat Valenciana ara farà un any. Per Gisbert, el govern està en situació ‘agònica i pràcticament terminal’ a causa de la seva política social, econòmica, lingüística i ambiental.

Gisbert ha explicat que hi ha una majoria social que està disposada al canvi i fer un discurs en positiu per trencar el que ha estat la transició. El portaveu ha augurat el final del govern del PP i assenyala que els valencians estan a punt de veure com el País Valencià agafa la majoria d’edat i aposta per un govern democràtic que no estigui sotmès a Madrid.

La manifestació ha finalitzat als peus de l’estàtua dedicada a Jaume I a València. Entre els manifestants s’ha pogut veure nombroses estelades, pancartes pel dret de decidir i s’han pogut escoltar alguns crits reclamant la independència dels Països Catalans.

Enguany, la diada ha coincidit amb el 25è aniversari de l’inici de les emissions regulars de Canal 9 –que va deixar d’emetre el novembre farà un anys–. Coincidint amb aquest aniversari, l’encarregat de llegir el manifest amb què ha finalitzat la manifestació ha estat president del comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) Vicent Mifsud.

El manifest ha remarcat que la Comissió 9 d’octubre afronta enguany la Diada ‘amb positivisme, sabent que és a les nostres mans canviar-ho tot, que la societat reacciona davant la corrupció i el saqueig, que l’empoderament popular és creixent i ja ningú no ens pot aturar’.

El text ha clamat en contra ‘dels botiflers que ens governen balafien els diners, devaluen les nostres institucions, ens menyspreen i ens amaguen com a poble’. En aquest sentit, han afegit que la ‘dignificació del país és a prop’ i que es recuperaran els mitjans de comunicació, es dotaran les escoles d’un model lingüístic que garanteixi l’ensenyament del català.

El manifest també ha reclamat un sistema de finançament ‘propi i sobirà’, la construcció del Corredor Mediterrani, drets socials i laborals, una sanitat digna així com un model socioeconòmic sostenible i respectuós amb el medi ambient.

‘Juntes podrem posar fi a l’espoli injust i organitzat per part de l’Estat per tal de reduir-nos a una colònia sense dignitat, i a l’actual govern valencià, que ens avergonyeix amb la seua corrupció i el seu menyspreu a la nostra terra’, ha continuat. En aquest sentit, la comissió confia que aquest 9 d’octubre serveixi ‘per reaccionar’i que la ciutadania sigui el principal motor de regeneració política, social i econòmica al País Valencià. ‘Només entre totes farem d’aquesta terra que tant estimem un país digne i lliure!
Visca el País Valencià!’, ha conclòs el manifest.

La comissió 9 d’Octubre està integrada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), Ca Revolta, Federació d’Escola Valenciana, Societat Coral El Micalet, Comissions Obreres (CCOO-PV), Intersindical Valenciana, Unió General de Treballadors (UGT-PV), Compromís, Els Verds del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Esquerra Unida (EUPV), Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), Solidaritat per la Independència (SI).


Informació relacionada: Compromís s’ofereix a Podem

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any