Les Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell presentarà un treball sobre el Tossal del Molinet

  • Enguany es fan el 18 d'octubre a Mollerussa. Dijous, 9, es presenta la revista Mascançà

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desaparegut per la transformació agrària, el Tossal del Molinet del Poal apareix com un indret relacionat amb els jaciments dels Vilars d’Arbeca i el Molí de l’Espígol de Tornabous segons un treball inèdit fins ara i que es presentarà en les V Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell.

Els resultats de les excavacions que es van fer al Molinet, fa més de 30 anys, és una de les 14 presentacions destacades de les V Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell que es faran el 18 d’octubre al Teatre L’Amistat de Mollerussa.

S’ha explicat en la presentació de la trobada que organitzen conjuntament l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà. L’objectiu és reunir investigadors de diferents àmbits i formació amb el públic interessat en les variades temàtiques que s’hi presenten totes en relació a la comarca. Així ho han explicat l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el representant de Mascançà, Josep Maria Cabau, acompanyats del regidor de Cultura, Jordi Pérez, i de la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila i membre de la direcció de la revista Mascançà, Diana Solé.

Solsona s’ha mostrat satisfet que la capital pugui acollir aquestes jornades que en aquesta ocasió compten també amb l’aportació d’investigadors vinculats a l’àmbit de la Universitat de Lleida interessats en donar a conèixer diferents aspectes de la comarca.

Per la seva part Cabau ha destacat que en cinc convocatòries de les Jornades s’ha eixamplat la procedència dels ponents (primer només eren del Pla d’Urgell) i a tenir llista d’espera de presentacions. Josep M. Cabau, que també és l’arxiver de Mollerussa, també tancarà la jornada, per la tarda, amb una visita virtual on podrà veure l’evolució urbanista de Mollerussa.

El primer cadastre del Pla d’Urgell

Les jornades començaran a les nou del matí amb l’acte de benvinguda a càrrec de l’alcalde, el president del Consell Comarcal, Francesc Fabregat, i Joan Yeguas, president de Mascançà, a la que seguirà la ponència inaugural per part del catedràtic d’Universitat i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Gaspar Feliu, qui parlarà sobre “El primer cadastre del Pla d’Urgell2. Tot seguit s’aniran presentant les diferents ponències agrupades segons la temàtica. Així dins l’àmbit de les ciències naturals, Fermí Sort i David Guixé explicaran el “Seguiment dels mamífers a l’estany d’Ivars i Vila-sana” mentre que l’àmbit geogràfic, sociològic i pedagògic, Jordi Domingo farà un seguit de “Reflexions al voltant de la societat del Pla d’Urgell”, Olga Bernad presentarà “La integració social de l’alumnat d’orígen estranger al Pla d’Urgell” i Glòria Jové parlarà del “Viatges escolars a través del temps a partir del quadern de rotació del mestre Pau Farrús”.

Altres àmbits que també estaran representats seran l’arqueològic amb “La correspondència de Josep Colominas i Agustí Duran relacionada amb l’excavació arqueològica del Tossal de les Tenalles (Sidamon) l’any 1915”, a càrrec d’Ignasi Garcés. També l’esmentat “Les excavacions dels anys 1973-1974 i 1980 al Tossal del Molinet (El Poal)”, per part d’Emili Junyent i Joan B. López Meción.

Pel que fa a la història, les ponències presentades seran “Repensar el pla de Mascançà islàmic”, de Jesús Brufal; “La repressió després de la guerra de Successió a la plana d’Urgell ( 1714-1725)”, d’Esteve Mestre, i “El comandant Capell”, de Felip Gallart i Vicenç Lladonosa.

Pel que fa l’àmbit artístic, Joan Yeguas ha treballat en les “Curiositats arquitectòniques d’època moderna al Pla d’Urgell” i Maria Garganté ha investigat a “Isidre Puig Boada i l’església parroquial de Mollerussa”. També l’àmbit lingüístic hi té un protagonisme amb “L’empremta d’Occitània a l’onomàstica del Mascançà”, de Xavi Gutiérrez, “La muerte està fuera: un guió cinematogràfic inèdit de Jaume Vila i Miquel Lladó”, per part d’Eduard Batlle, i “Maria Mercè Marçal i la poesia infantil: Bruixa de dol (1977-1979) i La germana, l’estrangera (1981-1984)”, de Moisés Selfa.

Presentació del número 5 de la revista

Per la seva part Solé ha expressat tenir un “especial interès” amb el guió de Jaume Vila, l’escriptor que dona nom a la biblioteca.

També va dir que dijous, 9, a les nou de la nit a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila es farà la presentació del número 5 de la revista Mascançà, que recull les comunicacions que es van presentar en les IV Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, que van tenir lloc l’any passat a Linyola i que inclou comunicacions com la de la figura de Lo Parrot a càrrec de Felip Gallart i Vicent Lladonosa, “1974. Mollerussa tots a una: la plaça de l’Ajuntament”, en la que Esteve Mestre i Ton Solé relaten una revolta veïnal viscuda a la capital o “L’estany d’Ivars i Vila-sana, una eina de desenvolupament comarcal”, per Daniel Altisent.

La presentació de la revista, que coediten conjuntament l’Ajuntament i Mascançà, comptarà amb la intervenció de l’alcalde Marc Solsona; del president de Mascançà, Joan Yeguas; del director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Daniel Vilarrúbias; i del coordinador de Mascançà, Josep Camps.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Mollerussa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any