Una Diada amb perspectiva de canvi electoral

  • Podem no assistirà a la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre

VilaWeb
Redacció
09.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui se celebra l’última Diada abans de les eleccions a les corts de l’any vinent, l’última abans del previsible enfonsament del PP valencià. Les enquestes i els resultats de les eleccions europees del maig fan pensar en un canvi important: el PP sembla que no obtindrà majoria absoluta. El president, Alberto Fabra, fins i tot ha obert la porta a pactar amb més partits, com ara UPyD. D’una altra banda, especialment arran de la irrupció de Podem, que les enquestes situen com a tercera força, els partits de l’esquerra han començat els moviments per a guanyar terreny. Compromís ha proposat fins i tot a Podem de presentar-se junts, tot i que no n’ha obtingut resposta.

A les eleccions europees, la suma de vots d’EUPV, Podem i Primavera Valenciana superava el total aconseguit pel PSPV. Aquest fet va sacsejar de seguida els partits que van començar a resituar-se. Per això el cap de setmana passat vam poder veure com Compromís prenia posició en favor de la coalició amb Podem. Tant Enric Morera, del Bloc, com diversos membres d’Iniciativa van fer una crida a estudiar la possibilitat d’una aliança entre Podem i Compromís, que fos ‘una garantia contra el bipartidisme’.

Manifestació a València

La Comissió 9 d’Octubre ha convocat avui, diada dels valencians, en què recorden l’entrada de Jaume I a la ciutat de València l’any 1238, una manifestació que recorrerà els carrers del centre de València amb el lema ‘Fem possible el canvi al País Valencià’. Entitats, sindicats i partits polítics d’esquerra i nacionalistes es manifestaran per reclamar ‘un canvi de cicle social i polític’, segons el portaveu de la comissió i coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert. Al final de la manifestació, llegirà un manifest el president del comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana, Vicent Mifsud, que recordarà que el 9 d’octubre de 1989 van començar les emissions regulars de Canal 9, tancada per la Generalitat Valenciana ara farà un any.

Els promotors consideren que el territori es troba ‘davant d’un canvi de cicle social i polític’. Per Gisbert, el govern està en situació ‘agònica i pràcticament terminal’ a causa de la seva política social, econòmica, lingüística i ambiental.

La Comissió 9 d’Octubre és integrada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), Ca Revolta, Federació d’Escola Valenciana, Societat Coral El Micalet, Comissions Obreres (CCOO-PV), Intersindical Valenciana, Unió General de Treballadors (UGT-PV), Compromís, Els Verds del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Esquerra Unida (EUPV), Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), Solidaritat per la Independència (SI).

Informació relacionada: Compromís s’ofereix a Podem

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any