PP, PSOE i UPyD tanquen la porta a la petició d’ERC perquè el govern espanyol retiri els recursos contra el 9-N

  • CiU, ICV, IU i PNB donen suport a la iniciativa

VilaWeb
Redacció
07.10.2014 - 22:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

PP, PSOE i UPyD han tancat la porta a una proposició no de llei d’ERC que reclamava al congrés d’instar el govern espanyol a retirar els recursos d’inconstitucionalitat contra la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. A més, també reclamava que el Tribunal Constitucional espanyol aixequés la suspensió cautelar sobre la consulta. La iniciativa ha rebut el suport dels diputats d’ERC, CiU, ICV, IU, i PNB, a més de formacions com ara Amaiur. ERC i CiU han demanat al govern de Rajoy que deixés d’utilitzar el TC com a eina política. El PP ha reiterat que no hi hauria consulta i el PSC ha acusat ERC de fer ‘un mal servei als catalans’.

Sobre el Tribunal Constitucional, ERC reclamava que el govern espanyol garantís la ‘presumpció de constitucionalitat’ de les lleis del Parlament de Catalunya i, en conseqüència, ‘renunciés al privilegi processal que li atorga l’article 161.2 de la constitució i sol·licités l’aixecament de la suspensió automàtica de la llei i el decret de convocatòria de la consulta’.

L’exposició de motius de la iniciativa recordava que la llei de consultes gaudeix de l’aval del Consell de Garanties Estatutàries i destacava que, malgrat que el govern espanyol té legitimitat per impugnar-la davant el Tribunal Constitucional, l’executiu de Rajoy hauria d’assumir el ‘principi de constitucionalitat’ de les normes que s’aproven al parlament. A més, també deia que mentre que el Consell de Garanties Estatutàries és un òrgan ‘plenament legitimat’, el Tribunal Constitucional arrossega un ‘desprestigi latent’ per les circumstàncies amb què va dictar sentència sobre l’estatut de Catalunya.

‘Anar contra les urnes no és el camí correcte’

Durant el debat el portaveu d’ERC, Alfred Bosch, ha reiterat que el 9-N a Catalunya votaria en una jornada festiva i oberta a tots els ciutadans de Catalunya ‘perquè decideixin el seu futur’. Ha advertit el govern espanyol que no li servirà de res ‘posar pedres al camí’. ‘Votar és bo, i impedir que es voti és dolent’, ha dit Bosch. Per aquest motiu ha demanat al govern espanyol que ‘baixi de la lluna’ i toqui de peus a terra. ‘Siguin britànics, reconeguin la realitat, tractin-nos com a escocesos’, ha dit.

CiU acusa Rajoy de convertir la resposta en un ‘monòleg jurídic’

La iniciativa ha comptat amb el suport de CiU, que ha acusat el govern espanyol de no tenir voluntat ni valentia per afrontar el problema de Catalunya des de la política. La diputada Montserrat Surroca ha advertit el PP que ‘amagar-se darrere la llei no servirà de res. Al contrari, agreujarà el problema’, perquè la consulta parteix d’un ‘amplíssim acord’ a Catalunya i d’un moviment transversal amb un suport ciutadà. ‘Cada nou pas d’aquest procés els dóna una oportunitat que desaprofiteu, convertint aquest debat en un monòleg jurídic en què us apropieu la Constitució i la interpreteu a la vostra voluntat’, ha dit Surroca.

També ha dit que amb la seva actuació el missatge que el govern espanyol trasllada als ciutadans ‘és que es pot fer qualsevol cosa amb el TC’, perquè el president del govern espanyol ‘avança una sentència que encara s’ha de dictar; un missatge del tot lamentable en un estat de dret com el nostre’.

Esmena de CiU que ERC no accepta

CiU ha presentat una esmena d’addició al text original d’ERC on demanava al congrés espanyol que traslladés al Tribunal Constitucional la necessitat que es pronunciés amb la màxima celeritat i ‘en tot cas abans del 9-N’. Ho ha de fer, apuntava el text de CiU ‘en coherència amb la celeritat que va adoptar per a la presa en consideració dels recursos presentats pel govern de l’estat’. Tanmateix, ERC no ha acceptat el text de CiU –que igualment ha donat suport a la iniciativa– i ha preferit de mantenir els termes del seu escrit.

El PNB demana a Rajoy que ‘escolti’

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha demanat al govern espanyol que afronti la situació a Catalunya ‘des del diàleg’ i que ‘escolti a la gent’ perquè ‘és hora d’afrontar d’una vegada per totes l’estatus nacional dels pobles català i basc’.

ICV: Rajoy intenta anar contra la llei de la gravetat

El portaveu d’ICV, Joan Coscubiela, també ha donat suport a la iniciativa i ha expressat ‘l’orgull’ del Grup de l’Esquerra Plural (ICV i IU) de defensar el dret de decidir com a ‘part consubstancial de l’exercici del dret democràtic’. Coscubiela ha recordat que el seu partit farà tant com pugui fins l’últim moment perquè els ciutadans puguin exercir el seu ‘dret de votar amb garanties democràtiques’, i ha recordat al govern de Rajoy que ‘anar contra la democràcia és anar contra la gravetat’ i no aconseguiran que el dret de vot no s’obri pas. ‘Aviat aquesta cambra serà protagonista de com no us podeu resistir a la força de la democràcia, perquè la democràcia requereix lleis, però el que la democràcia no pot fer és posar portes a la democràcia’.

UPyD aprofita la renúncia de Joaquim Brugué

Per contra, la portaveu d’UPyD, Rosa Díez, ha reiterat que la llei espanyola impedeix la consulta i ha retret a Bosch que pretengui que la Generalitat visqui ‘per sobre de la llei i al marge de la constitució’. Per això ha demanat a les forces sobiranistes que tractin l’estat com ho han fet els escocesos i ‘respectin les lleis’ perquè ‘si no no hi ha garanties constitucionals’. En aquest punt, Díez, ha fet referència a la renúncia de Joaquim Brugué a la comissió de control del 9-N per manca –ha destacat– de ‘garanties democràtiques’. Dirigint-se a Bosch, Díez ha afirmat que ‘votar traient els drets als ciutadans és dolent’, perquè això passa també a les dictadures.

El PSC diu que ERC proposa de ‘votar de manera no democràtica’

La portaveu del Grup Socialista i del PSC, Meritxell Batet, ha censurat a ERC que vulgui fer una consulta ‘il·legal i sense garanties ni reconeixement’. ‘No sé si se n’adonen, però allò que en realitat proposen ja, un cop arribats al punt on estem, és votar de manera no democràtica’, ha dit Batet. Segons la portaveu del grup socialista la iniciativa no aporta res, ‘ni diàleg ni sortides’. ‘És possible que vostè pensi que fa un gran servei a la història de Catalunya, però fa un mal servei als catalans i catalanes vius, perquè la seva proposició només agreuja el problema’, ha dit adreçant-se a Bosch. Segons Batet, contràriament als sobiranistes i al PP, que ‘posen els ciutadans catalans en una situació sense sortida’, els socialistes proposen de ‘buscar concòrdia i pactes’

El PP demana a Bosch que ‘deixi de somniar’ perquè ‘no hi haurà consulta’

La dipuitada del PP Maria Ángeles Esteller ha afirmat que el ‘referèndum’ no se celebrarà i ha demanat a Bosch que ‘deixi de somniar’ perquè ‘molts catalans no volen renunciar a ser espanyols’. Segons la portaveu dels populars, la consulta ‘il·legal’ està provocant una ‘fractura enorme’ i vol trencar ‘500 anys de convivència d’Espanya’. Esteller ha afirmat també que la consulta ‘no garanteix les més mínims garanties democràtiques’ i ha demanat a les formacions sobiranistes que ‘deixin d’enganyar i de dividir a la societat amb una procés d’enginyeria social’. ‘Vostè sap que no es pot celebrar un referèndum a Catalunya el 9-N’, ha dit abans d’acusar els partits sobiranistes de dur a terme una ‘gran irresponsabilitat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any