Els insòlits arguments pel no a la independència de Societat Civil Catalana

  • 'En una Catalunya independent hi hauria menys trasplantaments', diu l'entitat, que ha repartit un fulletó en el diari 20 Minutos

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
07.10.2014 - 18:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’entitat unionista Societat Civil Catalana ja fa campanya pel no a la independència amb vista a la consulta del 9 de novembre. El document es diu ‘El mal negoci de la independència’. Hi ha arguments habituals en els discursos de dirigents del PP i de Ciutadans, que apel·len a la por, com el que al·ludeix a les pensions. I n’hi ha algun altre de força estrident: en una Catalunya independent hi hauria menys trasplantaments per a salvar vides perquè ‘no hi hauria la solidaritat ni l’aportació dels òrgans de la resta d’Espanya’.

Heus ací un repàs de tots els punts que s’hi exposen:

1. No dubten que Catalunya quedaria fora de la UE

El document no admet la discussió d’aquesta afirmació. ‘La qüestió jurídicament no inclou cap dubte’, diuen.

2. Cauria el PIB

‘Hi hauria una pèrdua de riquesa a curt i a mtijà termini que ens faria més pobres’, diuen. I afegeixen que el PIB podria arribar a caure fins a un 15%. Ara, el banc Credite Suisse –que és esgrimit per SCC com a font per a elaborar aquest document– sostenia en un informe que en una Catalunya independent es viuria més bé, agafant l’índex HDI (Índex de Desenvolupament Humà), que inclou molts més factors que no el PIB per determinar el desenvolupament i benestar d’un país (més informació, ací).

3. Donen per fet que el comerç se’n ressentiria

Societat Civil Catalana preveu un possible boicot comercial per part d’Espanya. I asseguren que el comerç entre Catalunya i l’estat espanyol es reduiria; pretenen reforçar l’argument dient que ara mateix entre Espanya i Portugal –tots dos membres de la UE– els fluxos comercials són molt menors que entre Catalunya i Espanya. ‘Les exportacions catalanes haurien de pagar d’entrada l’aranzel duaner’, afegeix.

4. Deslocalització d’empreses?

Asseguren, citant ‘fonts del sector’, que una empresa estrangera de cada quatre marxaria de Catalunya.

5. L’amenaça de la desocupació

Sense citar cap font, SCC assegura que amb la independència hi hauria 450.000 nous desocupats, i la taxa de desocupació pujaria al 34%.

6. ‘La catàstrofe del mercat exterior’

El document assegura que ni els Estats Units ni cap estat fora de la UE (com que Catalunya quedaria fora de la UE) no seria un soci comercial que permetés de donar sortida a les exportacions catalanes.

7. I el dèficit fiscal?

El setè argumenta assegura, ‘sense dubtes’, que la catàstrofe de la independència faria que hi hagués molts menys ingressos fiscals, i que només es podria compensar la pèrdua amb una pujada d’impostos. No hi ha cap referència a les dades de la balança fiscal entre l’administració de l’estat espanyol i la Generalitat de Catalunya, ni tan sols les que ha publicat el govern espanyol mateix.

8. Augment de la despesa pública?

En el document, SCC fa un càlcul de la part del deute de l’estat espanyol que correspondria a Catalunya, i conclou que els interessos anuals del deute pujarien a 37.000 milions. I que la despesa també pujaria perquè hauria d’abastar ‘des d’un exèrcit fins a la seguretat social’.

9. Condemnats a restar fora de l’euro

Segons SCC, per més que es pogués mantenir la moneda única, ‘el nou estat estaria condemnat a emetre moneda pròpia’. Diu que això reduiria els salaris i desfermaria la fuga de capitals.

10. Els bancs marxarien

Al document s’afirma que els bancs amb seu a Catalunya quedarien fora del sistema europeu de bancs centrals i del Banc Central Europeu. Malgrat la publicació d’informacions recents al diari El Mundo en aquest sentit, el Banc Sabadell va desmentir rotundament que hagués pres en consideració de traslladar la seva seu en cas d’independència.

11. Les pimes

Per tot els arguments desplegats anteriorment, les pimes quedarien condemnades a no disposar de liquiditat, diu SCC.

12. Hi hauria un ‘corralito’

L’argument de la por de perdre els estalvis: ‘Tindríem dificultat d’accedir als nostres estalvis per manca de liquiditat bancària.

13. La por al pensionista

Un altre argument recurrent de les campanyes del PP i Ciutadans des del 2012: ‘Tots els pensionistes actuals perdrien la pensió.’ L’economista Xavier Sala i Martin ha rebatut des de fa temps aquest argument: ‘Les pensions no tan sols no perillen sinó que pujaran d’un 10%.’ Com? Senzill: les pensions d’avui es paguen amb els imposts dels joves que treballen. I resulta que a Catalunya hi ha més proporció de joves i menys pensionistes que no pas al conjunt de l’estat espanyol. A banda, els treballadors de Catalunya tenen salaris més alts i, per tant, amb els mateixos imposts hi hauria més diners per a dedicar a les pensions. (Més informació, ací)

14. Sense diners a la seguretat social

SCC insisteix en aquest punt en l’argument, dient que la situació ‘seria extremadament crítica.’

15. El turisme, també tocat?

Malgrat l’empenta i la força del sector turístic a Catalunya en ple procés d’independència i les declaracions dels responsables del port i l’aeroport de Barcelona i d’empreses destacades com Vueling, dient que la independència no afectaria el vigor del sector, SCC sosté que ‘en el pitjor dels casos’ el turisme cauria d’un 45%.

16. El sector agrícola

Com que Catalunya quedaria fora de la UE, diu SCC, quedaria fora també del repartiment de les subvencions del sector. I quedaria perjudicada pel pagament d’aranzels.

17. ‘El tancament identitari…’

Amb el mateix pressupòsit que Catalunya quedaria fora de la UE, els estudiants en pràctiques tindrien dificultat de mobilitat. I un argument sorprenent: ‘El tancament identitari accentuaria el contingut ideològic de l’educació.

18. El deute públic

El document quantifica la part del deute de l’estat espanyol en 150.000 milions. I assegura que ‘les possibilitats de fallida del nou estat serien molt altes’.

19. ‘La fi del Barça’

SCC diu que la independència seria ‘la fi del club tal com el coneixem avui’, i considera cosa feta que quedaria fora de la lliga espanyola. ‘Hauria de pidolar en les altres lligues europees’, afegeix.

20. ‘Sense la solidaritat i aportació d’òrgans…’

El vintè punt és un dels més detonants. Diu això textualment: ‘Sense la solidaritat ni l’aportació dels òrgans de la resta d’Espanya, Catalunya no podria mantenir el ritme actual de trasplantaments per a salvar vides i millorar la qualitat de molts pacients catalans.’

21. Els metges serien pitjors… i nacionalistes

Atenció a l’argument: ‘Amb una hipotètica secessió, es podria modificar el sistema d’accés actual […], passant a un sistema de mèrits que afavoriria la gent pròxima, familiars i simpatitzants de les elits polítiques nacionalistes.’

22. Menys democràcia

‘Qui jutjaria el cas del Palau de la Música?’, es demana SCC. Asseguren que ‘hi hauria impunitat per a les famílies fundadores de la nova república’. I més: ‘Augmentarien les crítiques a l’enemic interior, el control polític i la fòbia a l’exterior, a Espanya.’

23. Fora de tot arreu

Una Catalunya independent no quedaria tan solament fora de la UE, sinó que tindria molt complicat l’accés a molts organismes internacionals.

24. El castellà, castigat

L’argument de SCC és que l’ús del castellà quedaria disminuït i ‘modificaria la realitat sociolingüística de Catalunya’.

25. Trencament emocional

L’últim punt del document va dedicat ‘al terreny dels sentiments’. Amb l’afirmació: ‘Els nostres conciutadans a la resta d’Espanya passarien a ser estrangers a Catalunya.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any