La CUP demana a ERC que entri al govern per assegurar els acords per al 9-N

  • L'esquerra independentista explica que divendres es va crear un grup coordinador de la consulta per seguir l'evolució dia a dia

VilaWeb
ACN
07.10.2014 - 17:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La CUP ha demanat públicament a ERC que s’incorporés al govern per blindar la consulta. El diputat Quim Arrufat ha explicat que ho va demanar en privat durant la cimera de divendres passat, però avui ha decidit de fer-ho públic. La proposta porta implícita una ‘pressió indirecta’ al president de la Generalitat.

‘Si vol garantir el 9-N i no generar suspicàcies, que ho faci amb ERC al costat’, ha dit a Artur Mas, a qui també ha recomanat que en cas de detectar persones del seu govern que no estiguin disposades a complir els acords els demani d’abandonar l’executiu. Arrufat també ha explicat que divendres es va crear un grup coordinador de la consulta per seguir l’evolució dia a dia.

Segons la CUP, la incorporació d’ERC al govern seria ‘coherent, necessària i gairebé indispensable’ per a garantir que els acords es compleixin. Arrufat ha demanat als republicans que ‘redoblin esforços i s’assegurin que tots els passos es facin sota la seva supervisió’. Els tres diputats de la CUP han comparegut junts a la sala de premsa en un gest inèdit per remarcar la importància del moment i aportar algun detall de la reunió de divendres passat, que va acabar amb un pacte de silenci temporal entre els grups.

Arrufat ha subratllat que el moment era excepcional i que, quan ERC ha acceptat ‘retallades, privatitzacions i pressupostos restrictius’, ara és el moment de garantir la consulta: ‘És necessari que ERC, que té la posició central a les enquestes i és signatària de l’acord d’estabilitat, assumeixi les seves responsabilitats en forma d’interinitat per garantir la consulta des de dins les conselleries.’

Sense confessar manca de confiança en el govern, la CUP assenyala que amb ERC hi tindria més confiança, perquè els republicans podrien preparar cada pas legal i jurídic i vetllar perquè es complissin els acords. ‘Els demanem, si us plau, que entrin al govern i s’assegurin que hi ha consulta el 9-N’, ha reblat. I encara ha afegit que la CUP està disposada a tot per blindar el 9-N, tot i que la seva entrada al govern no seria tan important.

Com que Esquerra ja ha manifestat repetidament que té voluntat d’entrar al govern, la proposta de la CUP també es refereix al president de la Generalitat, l’únic que pot decidir la configuració de l’executiu. ‘Si vol garantir el 9-N i no generar suspicàcies, que ho faci amb ERC al costat, que pot ser un valedor perquè els acords es compleixin’, ha dit Arrufat a Artur Mas. L’esquerra independentista també ha recomanat al president del govern que prescindeixi de qualsevol conseller i alt càrrec si detecta que no estan compromesos amb els acords que s’han pres per avançar cap a la consulta del 9 de novembre.

Precisament per garantir que es compleixen els punts del pacte secret dels partits proconsulta, Arrufat ha explicat que durant la cimera es va decidir de crear un grup coordinador de la consulta, integrat per totes les formacions polítiques. De fet, per a la CUP la cimera de divendres marca ‘un abans i un després’ en la preparació pel 9-N perquè, per primera vegada, el govern va explicar als grups ‘què feia, què havia deixat de fer i què estava disposat a fer’ quan el TC i el govern espanyol havien emprès els procediments jurídics per tombar la consulta.

A diferència d’allò que han expressat fins ara, l’esquerra independentista reconeix que votar el 9 de novembre no és garantit: ‘Si no hi ha mobilització, si la gent no respon a cada crida, difícilment l’electricitat podrà córrer pel quadre elèctric’, ha avisat. Divendres, els grups van pactar les possibles sortides a la impugnació per part de l’estat. ‘La reunió no era sobre la unitat, que és condició prèvia, sinó sobre compartir l’anàlisi i les sortides possibles’, ha dit. Perquè la consulta s’acabi fent caldrà, a més de la mobilització popular, ‘una combinació d’astúcia, unitat, calma i desobediència calculada’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any