‘Fem possible el canvi al País Valencià’, lema de la manifestació del Nou d’Octubre

  • El president del comitè d'empresa de Ràdio Televisió Valenciana llegirà el manifest recordant que fa vint-i-cinc anys que Canal 9 va començar les emissions regulars

VilaWeb
Redacció
07.10.2014 - 17:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió 9 d’octubre ha convocat demà, diada dels valencians, una manifestació que recorrerà els carrers del centre de València amb el lema ‘Fem possible el canvi al País Valencià’. Entitats, sindicats i partits polítics d’esquerra i nacionalistes es manifestaran per reclamar ‘un canvi de cicle social i polític’, segons el portaveu de la comissió i coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert. Al final de la manifestació, llegirà un manifest el president del comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana, Vicent Mifsud, que recordarà que el 9 d’octubre de 1989 van començar les emissions regulars de Canal 9, tancada per la Generalitat Valenciana ara farà un any

La manifestació del Nou d’Octubre, jornada en què els valencians recorden l’entrada de Jaume I a la ciutat de València l’any 1238, reclamarà un canvi polític i social per al territori. 



Els promotors consideren que el territori es troba ‘davant d’un canvi de cicle social i polític’. Per Gisbert, el govern està en situació ‘agònica i pràcticament terminal’ a causa de la seva política social, econòmica, lingüística i ambiental.

El País Valencià es troba ‘davant de la fi del bipartidisme i de les majories absolutes i de l’afirmació d’una ciutadania que ja no accepta la majoria absoluta d’un govern que utilitza aquestes majories absolutes per fer servir les institucions d’una manera partidista’, ha dit. Tanmateix, ha remarcat que aquest canvi de cicle ‘no fa referència a un simple canvi de sigles, sinó d’un autèntic canvi social i polític al País Valencià’.



Sobre el tancament de RTVV, ha insistit en ‘el fet greu de la manca de mitjans públics en llengua pròpia’ al País Valencià i ha recordat que el govern valencià, ‘primer va tancar TV3, després Catalunya Ràdio i per últim RTVV, deixant-nos sense mitjans públics en llengua pròpia. 


‘Contràriament a la política de negació, 90.000 valencians han signat la ILP per a una ràdio i televisió públiques en la nostra llengua’, ha celebrat Toni Gisbert, que ha afegit: ‘Si el govern de Fabra diu no als mitjans públics nosaltres diem que sí i ho recordem el Nou d’Octubre.’ 



El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, també present a la roda de premsa, ha assenyalat que enguany es ‘un any especial’ i en el qual els valencians han de començar a ‘despertar del malson’. Moreno ha recordat que la normalització de la llengua ‘passa per tenir mitjans de comunicació públics’ i ha fet una crida als valencians perquè la manifestació tingui un suport majoritari. 



La Comissió 9 d’Octubre és integrada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), Ca Revolta, Federació d’Escola Valenciana, Societat Coral El Micalet, Comissions Obreres (CCOO-PV), Intersindical Valenciana, Unió General de Treballadors (UGT-PV), Compromís, Els Verds del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Esquerra Unida (EUPV), Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), Solidaritat per la Independència (SI).

També present a la roda de premsa, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha assenyalat que enguany es ‘un any especial’ i en el qual els valencians han de començar a ‘despertar del malson’. Moreno ha recordat que la normalització de la llengua ‘passa per tenir mitjans de comunicació públics’ i ha fet una crida als valencians a què la manifestació tingui un suport majoritari. 



Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any