Jornada mundial pel treball decent

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest 7 d’octubre, Dia Mundial pel Treball Decent, ho celebrem entre els triomfalistes auguris d’una incipient recuperació econòmica i l’espasa de Dàmocles d’una tercera recessió a Europa. L’economia europea no arranca, a causa de les polítiques de retallada que han arrasat amb drets, ocupació, salaris i condicions de vida dels ciutadans, a molts dels quals han dut a la pobresa.

Acudim de nou a la crida de la Confederació Sindical Internacional (CSI), de la qual formem part, amb l’objectiu de seguir reclamant treball decent perquè ‘la meitat de les famílies treballadores han patit l’atur o una reducció de la jornada laboral en els últims dos anys, mentre que 1.200 milions de persones subsisteixen encara en la pobresa més extrema. Els drets fonamentals a tenir una representació sindical i a la negociació col·lectiva estan veient-se amenaçats a molts països i sent objecte d’atacs directes a uns altres. Els ocupadors intenten fins i tot soscavar el dret de vaga, posant en dubte dècades de reconeixement legal d’aquest dret fonamental en l’OIT’.

Una jornada també per a denunciar que són molts els governs que no protegeixen els treballadors i que no aconsegueixen construir un futur sostenible per a les futures generacions. D’ací la reivindicació mundial de Justícia Social i Justícia Climàtica.

El nostre país pot servir d’exemple de totes les agressions, ja que ha estat blanc de totes les retallades d’aquesta política econòmica i social. I això ens ha dut a un elevadíssim deute, un alt nivell d’atur, precarització laboral, i rebaixa de salaris i de drets.

Cal lluitar contra les desigualtats i la pobresa. Des del moviment sindical defensem la necessitat de combinar negociació amb mobilització, pressionar per a provocar un canvi de política econòmica i social per a combatre l’atur i la pobresa, reforçar l’estat de benestar i recuperar els drets vulnerats. El debat dels PGE 2015 és una bona ocasió per a fixar les prioritats econòmiques i socials del moviment sindical.

En aquest 7 d’octubre, Dia Mundial pel Treball Decent, reclamem:
Ocupació, però no qualsevol ocupació. Ha de ser de qualitat, amb salaris dignes perquè contribuïsquen a dinamitzar el consum i, alhora, a la recuperació econòmica. L’ocupació que es crea és temporal, precària i amb baixos salaris.

Protecció social, perquè 6 de cada 10 persones aturades a l’estat espanyol ho són de llarga durada i 740.000 llars tenen tots els seus membres en atur i, d’ells, 500.000 persones, caps de família, que estan en atur. Volem millorar les xarxes de protecció social, les rendes mínimes i bàsiques. Que la pensió assistencial per a les persones sense recursos, aturades de llarga durada als quals se’ls ha esgotat la prestació per atur, reba un finançament suficient -2.500 milions d’euros- i tinga el consegüent reflex en les partides pressupostàries.

Drets, perquè s’ha produït una severa retallada de drets i llibertats en aquests anys de crisi. S’ha atorgat més poder empresarial en la negociació col·lectiva, s’ha afavorit la judicialització de les relacions laborals i s’ha introduït major repressió en la reforma del Codi penal per a retallar les llibertats.

Els sindicats cridem tots els treballadors i totes les treballadores a participar en les accions i mobilitzacions que es convoquen amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent.

OCUPACIÓ
PROTECCIÓ SOCIAL
I DRETS
PER A UN TREBALL DECENT

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any