Mas diu que després del 9-N el govern espanyol haurà de ‘resoldre per la via del diàleg’ el clam de Catalunya

  • El president de la Generalitat assegura que les declaracions de Rajoy confirmen que la prohibició de la consulta és una qüestió de 'voluntat política'

VilaWeb
ACN
05.10.2014 - 13:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat des de Tarragona que respecte al no a la consulta del govern espanyol, Catalunya continuarà tirant el procés endavant ‘des del consens polític’, i que després que s’hagi votat el 9-N, l’estat espanyol haurà d’entendre ‘quin és el clam de Catalunya i que s’ha de resoldre per la via del diàleg’.

Mas ha recordat que s’ha intentat pactar la consulta ‘de comú acord’, però que ‘s’ha topat contra un mur de roca granítica’.

Sobre les declaracions del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, assegurant que ni volen ni poden autoritzar la consulta, Mas ha assegurat que confirmen que la prohibició respon a una qüestió de ‘voluntat política’.

‘Anirem endavant i ho farem a la nostra manera, que vol dir amb consens polític, de manera positiva i constructiva’, ha deixat clar el president. S’ha mostrat ‘sorprès en negatiu’ del no del govern espanyol respecte als ‘més de dos terços del parlament defensant la consulta, manifestacions de més d’un milió i mig de persones al carrer durant tres anys, i amb més del 95% dels ajuntaments donant-hi suport’. ‘Quan un país té tot això junt, no es pot aturar, no se li pot negar la voluntat de decidir el seu futur polític, i hi hem donat totes les facilitats possibles perquè el govern espanyol entengués que això es podia fer de comú acord’, ha recordat.

Ha valorat les declaracions de Mariano Rajoy assegurant que ‘ni volen ni poden’ autoritzar la consulta, assegurant que confirmen que ‘el problema no és que no puguin sinó que no volen’: ‘És un problema de voluntat política, si volguessin el 9-N es podria fer perfectament. No és un problema ni de lleis, ni de tribunals constitucionals, ni de constitucions, sinó simplement de voluntat política.’

Sobre els passos a seguir, Mas ha mantingut el silenci pactat: ‘Per no donar pistes, perquè llavors fem fàcil que ens posin tots els impediments. ‘Davant una hostilitat molt gran no ensenyarem totes les pistes perquè la nostra bona fe i la nostra bona voluntat no ha estat corresposta en absolut’, ha afegit.

D’una altra banda, el president ha assegurat que les decisions que es van prenent s’ajusten a les votacions al parlament i als marcs legals existents, ‘que no solament és un’, i que s’aniran canalitzant durant les més de quatre setmanes que queden per al 9-N. Mas també ha negat tensions amb ERC tot i admetre que no estan d’acord en tot: ‘És un tema molt complex i amb una diversitat enorme de les forces polítiques que hi donin suport, i el més important és que no estan d’acord en alguns punts, estem dirigint el procés sota un consens bàsic.’

El president ha fet aquestes declaracions a Tarragona, on ha assistit al Concurs de Castells de la Tarraco Arena Plaça. Mas ha estat ovacionat en alguns moments amb crits d’independència que han fet vibrar tota la plaça, tenyida de color groc pels mocadors que ha repartit ‘Ara és l’hora’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any