Funcionaris per la desobediència

  • Alguns treballadors públics es comencen a oferir per a treballar en el dispositiu del 9-N

VilaWeb
Redacció
04.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’endemà de la suspensió del 9-N per part del Tribunal Constitucional espanyol el govern català va anunciar que suspenia el dispositiu i la campanya de la consulta. El govern argumentava que la decisió volia protegir els treballadors de la Generalitat de cap amenaça de sanció o d’inhabilitació. Ara, des d’aleshores s’han manifestat a través de les xarxes socials uns quants funcionaris que s’han ofert de manera voluntària a participar en el dispositiu de la consulta. Fins i tot han creat una etiqueta a Twitter, #Funcionarispel9N.

I quina manera han trobat d’oferir-se a treballar en el dispositiu? Doncs entre els tràmits administratius activats amb la convocatòria, el Departament de Governació va començar un procés de selecció de persones que actuessin com a representants de l’administració a Barcelona i Badalona. 

El text de l’oferta proposava d’omplir un formulari i enviar-lo. Però ara el formulari no hi és a causa de l’aturada dels tràmits administratius de resultes de la suspensió cautelar del Tribunal Constitucional espanyol. Tanmateix, la Generalitat ha deixat obert un correu electrònic de contacte. Segons la informació de la pàgina, s’hi poden presentar candidats fins demà diumenge, 5 d’octubre. Trobareu en aquesta pàgina tota la informació.

‘Estic disposat a assumir el que calgui’

Qui va començar la iniciativa a la xarxa és en Miquel Pérez (@granollacs), treballador del departament de Cultura de la Generalitat. Va enviar un correu electrònic per oferir-se a treballar en el dispositiu de la consulta, i està disposat a fer-ho per més que estigui prohibida i la Generalitat la tiri endavant.

No creu que hi pugui haver cap mena de procediment penal contra els funcionaris que s’hi prestin, si efectivament fossin molts milers. Però està convençut del pas: ‘Estic disposat a assumir el que calgui si vénen maldades. Evidentment que hi ha un risc.’ I afegeix: ‘Vaig poder no fer el servei militar perquè algú va donar abans la cara per mi, fent-se insubmís. Ara ens toca a nosaltres’.

No creu que se’ls pugui iniciar cap procediment per la via penal. I per la via administrativa recorda que qui hauria d’obrir un expedient als treballadors de la Generalitat o als dels ajuntaments serien en primera instància els responsables d’aquestes administracions. Una altra cosa serien els funcionaris de l’estat.

‘Si ens creiem la por, ho hauran aconseguit’

És el cas de l’Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d’Economia de la UB. Com a professora titular és funcionària de l’estat. I també ha fet el pas d’oferir-se a treballar en el dispositiu del 9-N.

També troba improbable que pugui ser sancionada o inhabilitada per la via penal. I en el cas de la via administrativa, tampoc: ‘Estic convençuda que no, perquè comportaria inhabilitació que fes una cosa incorrecta, molt greu com a professora d’universitat.’ Recorda que no és pas tan fàcil ni ràpid de fer un expedient. ‘Per oferir-me a donar suport a una mesa el 9-N estic cent per cent segura que això no implica cap delicte. I estic segura que no implicaria inhabilitació; només passaria si fes una cosa incorrecta, molt greu com a professora d’universitat.’

I afegeix: ‘És inviable tècnicamemt jutjar totes les persones que hi participin. Quan depasses un cert nombre, i més en aquestes actuacions de caire administratiu, esdevé inviable.’ Per acabar, un missatge: ‘Som en una situació en què s’hi ens creiem la por hauran aconseguit el que pretenen.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any