Un 70% dels catalans, a favor de la consulta del 9-N

  • Així ho indica un estudi del CEO · ERC continua superant CiU en intenció de vot

VilaWeb
ACN
03.10.2014 - 11:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un 70,8% dels catalans es declara favorable a la consulta del 9 de novembre. Aquesta és una de les dades més destacades del sondatge del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) publicat avui, i fet arran del debat de política general al parlament de mitjan mes passat. El 22,9% s’oposen al 9-N, segons l’estudi, fet entre el 18 i el 23 de setembre, uns dies abans de la convocatòria i posterior suspensió de la consulta. Un 4,3% no ho sap, i un 2,1% no hi respon.

D’una altra banda, ERC continua sent el partit més valorat a les enquestes. El CEO li dóna un 19,8% en intenció directa de vot en l’enquesta sobre el debat de política general. Tot i que els republicans perden embranzida respecte l’any passat, quan van obtenir un 20,8%, augmenten l’avantatge respecte CiU, que se situa més de 6 punts per darrera (13,1%). El PSC és el tercer partit en intenció directa (5,8%) i immediatament per darrera se situa C’s (5,2%). La quarta força és ICV-EUiA, amb un 4%, pràcticament igualada amb Podem (3,9%). La CUP (2,9%) i el PPC (2,1%) se situen en la part baixa de la llista de partits amb opcions en unes hipotètiques eleccions al Parlament.

L’última enquesta del CEO atribueix a ERC el 19,8% d’intenció directa de vot, molt per sobre del segon partit, CiU, que es queda amb el 13,1%. Són dades d’intenció de vot i, per tant, no s’han fet projeccions electorals per determinar si aquests percentatges atorgarien la primera posició als republicans en unes hipotètiques eleccions al Parlament. Els republicans són els qui mantenen més fidelitat de vot entre els ciutadans i, a més, els qui més votants recullen de la resta de partits. Un 18% dels qui van votar CiU el 2012 ara votarien ERC, que també rebria votants de la resta de partits d’esquerres. En canvi, la federació nacionalista només mantindria un 42,4% dels votants, perdent-ne cap a ERC i indecisos. 

El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha explicat que la tendència es manté respecte l’enquesta presentada l’octubre de l’any passat, tot i que CiU pateix un fort descens en la intenció directa. ‘Si tenim en compte el cas Pujol, les claus interpretatives són evidents’, ha dit. A més de les dades per partits, Argelaguet ha subratllat la importància dels indecisos (23%) i abstencionistes (10,4%), que s’incrementen en un 6% respecte a la situació d’ara fa un any. 

La dada més nova és la irrupció de Podem, que per primera vegada queda registrat a les enquestes del CEO, aconseguint un 3,9% d’intenció directa i superant partits amb representació parlamentària. El partit de Pablo Iglesias ni tan sols ha confirmat que es presentarà a les eleccions al Parlament i es troba tot just configurant la seva estructura tant a Catalunya com a la resta de l’estat. El 19,4% de les persones que van votar el 2012 ICV-EUiA i el 19,4% de les que van votar PSC afirmen que si es convoquessin noves eleccions canviarien el seu vot a Podem, que també es beneficiaria dels abstencionistes.

Per elaborar l’enquesta es van entrevistar 800 persones de manera telèfonica entre el 19 i el 25 de setembre passats, immediatament després del debat de política general. El marge d’error per al conjunt de la mostra és del 3,46%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any