Mas fa una passa més en la desobediència política al TC

  • El president va signar ahir el decret de nomenament dels membres de la comissió de control de la consulta

VilaWeb
Redacció
03.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va signar ahir el decret de nomenament dels set membres de la comissió de control de la consulta del 9-N. D’aquesta manera feia una passa més en el camí de no acatar la suspensió de la consulta dictada pel Tribunal Constitucional espanyol. Abans-d’ahir havia estat el parlament que havia desobeït la resolució del TC i ahir Mas va anar més enllà, perquè la signatura del decret pot ser portada a la fiscalia, tal com van amenaçar de fer el PP i Ciutadans. Si ahir Mas feia aquest gest, avui es reunirà amb els partits pro-consulta. ERC i la CUP li demanaran que reprengui la campanya i els preparatius del 9-N.

‘Als efectes de la vigència corresponent, i en virtut de les facultats que m’atribueix la llei de la presidència i del govern i la resta de normativa d’aplicació, decreto.’ Aquest és el preàmbul de l’article únic del decret en què Mas nomena els membres de la comissió de control.

El parlament va elegir dimecres els set membres de la comissió, en una votació accidentada, car els diputats de Ciutadans van abandonar l’hemicicle i els parlamentaris de PSC i del PP es van quedar però no van votar. Enric Millo (PP) i Albert Rivera (Ciutadans) van alertar de les responsabilitats ‘legals i penals’ a què es podrien encarar els diputats que hi havien votat a favor. Encara més, Alícia Sánchez-Camacho va anunciar que el seu partit portaria l’acord als tribunals i va advertir Mas que si signava el decret de nomenament incorreria en una il·legalitat.

Malgrat tot, apel·lant a la llei de la presidència de la Generalitat i del govern, Mas ha decidit de continuar endavant i signar el decret de nomenament, amb el consentiment dels set membres de la comissió, que són Mercè Barceló, Joaquim Brugué, Alfons González, Miquel Martín, Marc Marsal, Jordi Matas i Benet Salellas. Una de les primeres decisions que haurien de prendre seria de nomenar els membres de les set comissions de seguiment, que són territorials. Els estrangers que vulguin votar el 9-N s’han d’adreçar a una d’aquestes comissions abans del 7 d’octubre. Fonts del govern han explicat que, abans de constituir aquests òrgans territorials, s’estudiarà si té implicacions per als funcionaris.

L’advocacia de l’estat ja va rebre ahir l’encàrrec del govern espanyol d’estudiar aquesta comissió de control, analitzant les conseqüències legals de la designació dels set membres per part del parlament, però també la signatura del decret per part de Mas. En cas de detectar-hi il·legalitats, el govern espanyol portarà les decisions davant la justícia, perquè tant el parlament com la Generalitat haurien fet cas omís de la suspensió de la llei de consultes.

El president va signar aquest decret ahir i avui hi haurà la cimera amb ERC, ICV-EUiA i CUP al Palau de la Generalitat. Tant ERC com la CUP han mostrat el seu malestar pel fet que el govern decidís d’aturar la campanya institucional i més preparatius de la consulta i ja han anunciat que demanarien a Mas que els reprengués.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any