El Parlament inicia els tràmits per recusar el president del TC i un magistrat

  • Els representants del PPC i del PSC han estat els únics que no han signat l'escrit de la Mesa

VilaWeb
Redacció
02.10.2014 - 21:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament ha iniciat els tràmits per recusar el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, i el magistrat Pedro José González-Trevijano, i evitar d’aquesta manera que intervinguin en la sentència sobre la llei de consultes. Un cop acabat el Ple d’aquest dijous, la Mesa del Parlament ha acceptat la petició que li havien fet els grups parlamentaris de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Els cinc representants de CiU, ERC i ICV-EUiA han signat la petició, mentre que els 2 de PSC i PPC s’han negat a fer-ho. Els serveis jurídics del Parlament elaboraran l’informe pertinent i la documentació s’enviarà al TC, tot demanant-li que prengui una decisió sobre les recusacions de forma ‘urgent’.

La petició de recusació de Pérez de los Cobos no és nova. El 2013, el TC va rebutjar les al·legacions del Parlament i també del Govern per recusar el seu president per àmplia majoria (9 vots a 2), i el 2014 l’Alt Tribunal no va haver ni de votar, ja que va dictar sentència sobre la declaració de sobirania abans que el Parlament enviés el seu recurs de reprovació.

La militància al PP de Pérez de los Cobos entre el 2008 i el 2011 fa que els grups proconsulta el considerin inadequat per dictar sentència sobre el recurs presentats pel govern espanyol contra la llei de consultes. Els comentaris del president del TC sobre Catalunya en conferències públiques també fan dubtar els grups parlamentaris de la seva imparcialitat. En l’escrit d’al·legacions que enviarà el Parlament es recollirà, per exemple, les paraules que el 2005 va pronunciar contra l’Estatut, considerant-lo un ‘menyspreu’ cap a la cultura espanyola i un ‘atac fora de mida’ per a l’estabilitat constitucional.

El magistrat González-Trevijano també va ser inclòs en la petició de recusació que el Parlament va elaborar l’any passat, tot i que aleshores ni tan sols va arribar al TC. A més d’ells dos, el 2014 també es pretenia recusar un altre magistrat, Enrique López, que aquesta vegada no formarà part del recurs perquè va abandonar l’Alt Tribunal a meitats de l’any passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any