El canvi d’estratègia sobre la bandera espanyola pot perjudicar els ajuntaments sobiranistes

  • Soraya Saénz de Santamaría és el primer ministre que custodia les competències en l'ús dels símbols d'Espanya

VilaWeb
Adrià Gala
02.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cap de setmana passat, el president espanyol va nomenar per decret la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, com a nova responsable de custodiar les competències en l’ús de la bandera espanyola i dels símbols d’Espanya. Aquest fet pot amagar una nova estratègia de l’estat espanyol per a castigar els ajuntaments favorables a la consulta del 9-N. Diversos juristes ho han explicat a VilaWeb.

Fins ara, els requeriments als ajuntaments perquè col·loquessin la bandera espanyola a la casa de la vila els enviava la subdelegació del govern espanyol. Si no en feien cabal, la delegació del govern espanyol podia impugnar la negativa dels ajuntaments als jutjats contenciosos més propers.

D’aquesta manera, aquells qui finalment prenien la decisió sobre si un consistori havia de penjar la bandera espanyola o no eren jutges que, si més no, treballaven a Catalunya i que, per tant, podien tenir una certa sensibilitat per la situació del país.

Amb el nomenament de Soraya Saénz de Santamaría com a responsable dels símbols d’Espanya, una competència que fins ara mai no s’havia assignat a cap membre de l’executiu, el procediment de requeriment i impugnació podria canviar radicalment.

Acusats d’un delicte de desobediència

La ministra espanyola, per exemple, podria dictar un reial decret o una ordre ministerial obligant tots els ajuntaments a penjar la bandera espanyola. I advertint que els que no ho compleixin cometen un delicte de desobediència que podria acabar, fins i tot, amb el blocatge dels pagaments de l’estat als consistoris.

I, a diferència de la situació actual, ara els consistoris ja no podrien impugnar la decisió del govern espanyol als jutjats contenciosos perquè la ministra és la responsable de vetllar pels símbols d’Espanya. Els ajuntaments haurien de recórrer a l’Audiència espanyola. I això fóra molt problemàtic, especialment per dues raons: per la manca de sensibilitat envers Catalunya i per la lentitud amb què actuen les instàncies judicials de Madrid en relació amb les qüestions que afecten Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any