Margallo considera ‘extraordinàriament perilloses’ les manifestacions pel 9-N

  • Diu a Mas que el govern espanyol està disposat a parlar si 'retira el desafiament'

VilaWeb
ACN
01.10.2014 - 12:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha dit al president Artur Mas que el procés polític podia ‘sortir de les institucions, concretament de la Generalitat, i desplaçar-se al carrer’, fet que considera ‘extraordinàriament perillós’. ‘En democràcia la manifestació és un dret que reconeixem i respectem, però les decisions polítiques es prenen a les institucions, i quan es desborden les institucions s’entra en un camí amb un final desconegut’, ha dit en una entrevista a la Cadena Ser.

Margallo vol que la Generalitat ‘renunciï a plantejar opcions que són fora del quadre legal’ per fer possible ‘la negociació o el consens’. El govern espanyol, diu, està disposat a buscar fórmules d’entesa amb la Generalitat sempre que Mas abandoni qualsevol proposta que vulneri la legalitat espanyola. Mas ha de ‘retirar el desafiament’, i admetre que ‘tots els espanyols tenen el dret de decidir el futur d’Espanya, inclòs el de Catalunya. Aleshores podrem seure a parlar’, ha dit Margallo. 

També ha afirmat que no tenia cap dubte que la Generalitat acataria la suspensió del 9-N perquè tothom està subjecte a les resolucions del TC. A més, ha justificat el seu paper actiu en el combat polític contra el sobiranisme a Catalunya i ha apuntat que ho fa per evitar que els efectes del sobiranisme es ‘contagiïn’ a les cancelleries estrangeres.

Pel que fa a la reforma de la Constitució, Margallo ha advertit que primer cal saber què es vol reformar, amb qui perquè. El text, ha dit, està ‘absolutament vigent’ i va fer possible un recorregut que ha cristal·litzat en l’Estat de les autonomies actual.

Segons el ministre, la Constitució ja reconeix la ‘singularitat’ de Catalunya quan parla de ‘nacionalitats’ i de les ‘llengües’ pròpies dels territoris, i mai fins ara havia tingut un autogovern similar. ‘Mai Catalunya havia arribat a aquest nivell de prosperitat i tirar això per la borda en una aventura incerta em sembla un despropòsit’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any