CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP desobeiran les ordres del TC sobre els preparatius del 9-N

  • Demà el ple del parlament aprovarà la comissió de control del 9-N

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.09.2014 - 13:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Demà pot haver-hi la primera acció de desobediència institucional, ara que el Tribunal Constitucional espanyol ja ha suspès la llei de consultes i el decret de convocatòria. La mesa del parlament ha admès a tràmit la proposta que van fer els partits pro-consulta amb els noms de set persones per a integrar la comissió de control del 9-N i demà aquests partits debatran la qüestió en el ple de la cambra. De moment, aquesta votació forma part de l’ordre del dia del ple i, segons que han confirmat els portaveus de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, no tenen cap intenció d’eliminar-lo. El president del grup de CiU, Jordi Turull, ha assegurat: ‘L’acte de demà no té efectes jurídics, només en tindrà quan se signi el decret del nomenament. És purament preparatori, feina feta no fa destorb’. Turull ha afegit: ‘si l’estat pretenia alguna cosa amb la suspensió, l’efecte que aconseguirà serà el contrari’.

Des d’ERC, Marta Rovira, ha apostat per continuar endavant amb els preparatius de la consulta del 9-N amb independència de la suspensió cautelar del Constitucional. Marta Rovira també ha posat en dubte que el TC sigui ‘legítim per decidir el que està decidint’ al respecte de la llei de consultes i el decret de convocatòria. En aquest sentit, ha esperat que les mobilitzacions d’aquest vespre seran massives ‘en senyal de protesta’.

La coordinadora nacional d’ICV-EUiA, Dolors Camats, ha apostat aquest dimarts per desplegar la llei de consultes i el decret de convocatòria tot que sigui ‘jurídica i políticament possible’. En roda de premsa, Camats ha defensat que el Parlament aprovi dimecres la creació de la comissió de control de la consulta, encara que sigui de forma provisional, i d’aquesta forma anar avançant políticament a l’hora que s’avalua jurídicament quin és el límit.

‘Tot continua endavant, seguim fent la campanya de la consulta. I sinó, que vinguin’, ha dit David Fernández (vídeo) després de la junta de portaveus. I és que per a la CUP, ‘el TC és un tribunal que no mereix el nostre reconeixement ni autoritat’.

Núria de Gispert, ha explicat que la votació sobre la comissió només es pot retirar en cas que el ple acordi d’eliminar-la a l’inici de la sessió. ‘Per tant, serà una decisió política’ ha dit.

El PSC, Ciutadans i el PP demana que es retiri de l’ordre del dia

El PSC considera que després de la suspensió cautelar del TC a la Llei de consultes ‘s’hauria de retirar de forma automàtica’ aquest punt de l’ordre del dia del ple de demà en què el parlament ha de designar els membres de la Comissió de Control de Consultes populars no referendàries. Han demanat un informe jurídic a la cambra per saber-ne l’adequació.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha reclamat al govern i al parlament que aturin qualsevol acte relacionat amb la campanya o els preparatius per la consulta convocada per al 9-N, ja que si no ho fes podria ‘cometre un delicte’. El partit ha presentat un escrit a la mesa del parlament perquè tregui de l’ordre del dia del ple de demà la votació dels membres de la comissió de control de la consulta i també presentarà un escrit aquest dimecres perquè el govern ‘no gasti ni un euro més” en els preparatius del 9-N’.

Les funcions de la comissió de control

Una de les funcions de la comissió de control és nomenar els membres de les comissions de seguiment, els òrgans que vetllaran per la bona organització de la consulta a les set demarcacions: Alt Pirineu i Aran (91 locals i 121 meses), Barcelona (1.331 i 5.106), Camp de Tarragona (271 i 792), Catalunya Central (303 i 655), Girona (389 i 803), Lleida (231 i 423) i Terres de l’Ebre (102 i 230).

El parlament exigeix al TC d’aixecar la suspensió del 9-N

D’una altra banda, el Parlament de Catalunya demanarà al Tribunal Constitucional d’aixecar la supensió de la llei de consultes. Ho ha explicat la presidenta de Gispert: ‘El TC pot revisar en qualsevol moment la suspensió. Com que afecta a l’interès general, el parlament en demanarà l’aixecament immediat’. ‘La decisió del Tribunal Constitucional és un acord automàtic, no entra en el contingut sinó en la forma’ ha dit de Gispert. D’una altra banda, la mesa de la cambra presentarà en el termini més breu possible, probablement aquesta setmana, al·legacions per defensar la constitucionalitat de la llei de consultes. 

El PSC no proposarà cap membre de la comissió

El PSC renuncia a presentar cap proposta ni nom per ser inclòs entre els membres de la comissió de control de les consultes. La portaveu socialista, Esther Niubó, va explicar ahir que, tot i que al PSC li pertocaria de proposar un dels membres, havia decidit de no fer-ho, atès que cap dels juristes ‘de prestigi’ amb qui s’havien posat en contacte no havia acceptat l’oferta.

Segons la portaveu socialista, els professionals a qui ho han proposat havien dit que no ‘per falta de seriositat’ i perquè no volien pertànyer a una comissió que fóra suspesa amb caràcter imminent. Tanmateix, Niubó no va voler detallar amb quins juristes havien parlat ni quin perfil havia pensat el PSC per ocupar el lloc que li pertocava de proposar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any