Més de dos-cents poetes signen per la independència

  • El IEC acull avui la lectura del manifest, que signen Pessarrodona, Miquel, Formosa, Desclot, entre més

VilaWeb
Redacció
01.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dos centenars llargs de poetes s’han adherit al manifest de poetes catalans per la independència, que es presenta aquest vespre a l’Institut d’Estudis Catalans. Màrius Sampere, Jordi Pàmies, Marta Pessarrodona, Feliu Formosa, Francesc Garriga, Dolors Miquel, Francesc Percerisas, Lluís Solà, Víctor Sunyol, Vicenç Altaió, David Castillo, Miquel Desclot, són alguns del signants del text, que defensa la independència de Catalunya per a aconseguir ‘una millora social, de futur, noves oportunitats i nous reptes’.

‘Els poetes que firmem aquest manifest ens declarem a favor de la independència de Catalunya. Volem exercir el nostre dret d’anar a votar el 9 de novembre. El fracàs de l’estatut de Catalunya i la sentència del Tribunal Constitucional, del juliol del 2010, van marcar una nova etapa en les relacions entre Catalunya i Espanya. Tot i aquest episodi de l’estatut, i altres que vivim, com la negativa de l’estat de no deixar votar el poble de Catalunya, estem parlant d’un conflicte històric que fa temps que suportem, i que comporta que les institucions catalanes sempre hagin de buscar fórmules d’encaix o de submissió’, diu el manifest.

Els signants exposen tot de raons que empenyen a la separació democràtica per tal de crear un estat propi’: ‘Els atacs constants a la llengua catalana, així com els intents d’acabar amb la immersió lingüística; el maltractament fiscal que rep Catalunya com una regió amb recursos propis que no pot disposar mai d’aquests recursos per garantir serveis públics bàsics; les poques inversions públiques de l’estat fetes a Catalunya, així com tots els intents sistemàtics per frenar les grans infraestructures i iniciatives de futur; el menyspreu de les institucions espanyoles cap a les institucions catalanes; aquesta relació històrica tan difícil de suportar; els constants insults i expressions d’odi i menyspreus de polítics, periodistes i intel·lectuals contra Catalunya i els catalans. Totes aquestes raons històriques, de supervivència, i que sempre parteixen del mateix, d’aquesta submissió que ha de tenir el poble de Catalunya a l’estat espanyol, ens porten a la situació de poder-nos separar democràticament per tal de poder crear un estat propi. No estem parlant de res més que d’una nació que vol viure de forma plena i sobirana. El gran risc que tenim és continuar depenent d’un estat que no podrà pactar mai unes condicions de tracte per a Catalunya, ja que això comportaria una derrota dels seus principis d’estat-nació-imperi.’

I acaba: ‘Catalunya, de moment, és un poble sense un estat que el pugui representar, ja que l’estat espanyol no ens vol, ni ens pot representar de forma justa. Per tot això, volem la independència de Catalunya, perquè això implicaria una millora social, de futur, i crearia noves oportunitats i també nous reptes. Volem garantir els nostres drets socials, de benestar, i ser solidaris entre nosaltres mateixos, creant un nou model de país. Volem ser un poble i viure com un poble per dir realment que som un poble.’

La seu del IEC acull a les vuit del vespre la presentació i lectura del manifest, en un acte on es llegiran diversos poemes. Les adhesions continuen obertes, i poden fer-se enviant un correu electrònic a poetescatalans2014@gmail.com. 


‘Diem Sí a la consulta, diem Sí a la independència’, proper manifest independentista dels escriptors

I d’ací a pocs dies, hi ha prevista la presentació d’un altre manifest a favor de la independència impulsat per diversos escriptors. Amb el títol ‘Diem Sí a la consulta, diem Sí a la independència’, el manifest ha recollit més de 130 signatures després d’un primer cap de setmana de difusió, i es presentarà públicament el 16 d’octubre a la Biblioteca de Catalunya. 


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any