Ensenyar valencià sota la dictadura de Franco

  • L'exposició 'Ensenyar valencià en temps difícils: Carles Salvador i Enric Matalí' s'obre aquest dimarts a Ontinyent

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.09.2014 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des d’aquest dimarts 30 de setembre es pot visitar a la Casa de Cultura d’Ontinyent-Palau dels Barons de Santa Bàrbara l’exposició ‘Ensenyar valencià en temps difícils: Carles Salvador i Enric Matalí‘, sobre els cursos de valencià de Lo Rat Penat durant el franquisme, dins el programa d’actes ‘L’escola valenciana, la nostra escola‘ impulsat per l’associació Muntis en col·laboració amb l’Ajuntament d’Ontinyent, la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, i la Universitat de València.

Des de l’any 1949, Carles Salvador ―el primer gran fabrista del País Valencià― va impulsar el que es considera una de les grans fites de l’ensenyament i la normalització del valencià després de les Normes de Castelló: els Cursos de Gramàtica Valenciana. Des de l’associació valencianista Lo Rat Penat, els Cursos van esdevenir fins a l’any 1976 el centre d’irradiació de la catalanitat i la sensibilitat per la llengua, amb l’impuls d’alguns dels integrants de la vella generació valencianista del 1930, com l’albaidí Josep Giner, Ricard Sanmartí, Enric Soler i Godes o Ismael Rosselló. Més endavant s’hi van afegir Francesc Ferrer Pastor, Enric Valor i Enric Matalí, el qual va esdevenir l’ànima i el principal sostenidor de la iniciativa.

L’exposició consisteix en diversos plafons, una mostra del que va ser la primera temptativa d’ensenyament del valencià durant la dictadura, que es va iniciar en plena postguerra amb la intenció de desvetlar la consciència nacional, amb activitats que anaven més enllà dels cursos amb excursions arreu del país, per a conéixer el patrimoni, i obtenir una formació idiomàtica, cívica i patriòtica.

‘Wegener’

La programació seguirà aquest mateix divendres, 3 d’octubre, amb el concert que Hugo Mas i Arthur Caravan oferiran a la sala multiusos, i en què presentaran el seu disc conjunt ‘Wegener’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any