Milers de manifestants a les places de tot Catalunya contra el TC

  • Una gentada amb paraigües omple la plaça de Sant Jaume malgrat la pluja cridant 'volem votar'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.09.2014 - 19:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ANC i Òmnium Cultural, promotors de la campanya ‘Ara és l’hora’, han convocat concentracions davant els ajuntaments catalans aquest vespre, on s’ha llegit un manifest unitari. D’aquesta manera començava la campanya pel sí a la independència, tot i que el Tribunal Constitucional espanyol hagués suspès ahir la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N. L’acte central ha estat a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Malgrat la pluja que hi ha caigut, s’hi ha aplegat una gernació que ha omplert la plaça de paraigües.

La concentració ha omplert també els carrers adjacents a la plaça de Sant Jaume, com ara el carrer Ferran i el carrer Jaume I. Hi han parlat tant la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, com la d’Òmnium, Muriel Casals. Sota la pluja, Forcadell ha fet una crida a la fermesa i a la unitat per assolir la independència.

Milers de manifestants s’han concentrat també en places de centenars de municipis de tot el Principat. Heus ací un recull de fotos fetes per alguns dels manifestants i publicades a la xarxa.

Comença la campanya

El tret de sortida de la campanya s’ha fet abans de la data prevista. ‘Ara és l’hora’ tenia programat de començar la mobilització pel sí el 4 d’octubre, però la suspensió urgent per part del TC ha fet avançar-la. Tan bon punt el president de la Generalitat, Artur Mas, va signar dissabte el decret de convocatòria del 9-N, el govern espanyol va impulsar immediatament les accions necessàries per a presentar els recursos contra la llei i el decret davant el Tribunal Constitucional espanyol.

CDC, UDC, ERC, ICV-EUiA, la CUP, Guanyem i Moviment Catalunya s’afegeixen a la crida

Els partits pro-consulta s’han afegit a la crida de les concentracions davant dels ajuntaments. Josep Rull, coordinador general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), va dir que la convocatòria del ple extraordinari del Tribunal Constitucional espanyol posa en evidència que el tribunal no pot ser un bon àrbitre. ‘És la primera vegada a la història que el Consell d’Estat es reuneix en diumenge i també és la primera vegada a la història que el TC convoca un ple extraordinari i urgent’, va recordar.

El secretari general d’ICV, Josep Vendrell, va dir que ‘el que fa el govern espanyol és posar la pilota d’un problema polític a la teulada d’un organisme jurisdiccional al qual no correspon de resoldre problemes polítics’. D’aquesta manera, va afegir, ‘el Tribunal Constitucional dóna credibilitat a aquesta idea’. També va dir que li sembla ‘insòlit i intolerable’ que el TC s’hagi reunit d’urgència per fer l’admissió a tràmit tenint en compte que no s’havia fet mai.

La CUP ja va fer una convocatòria a la mateixa hora. ‘Només la mobilització sostinguda és la garantia que el 9 de novembre es faci el referèndum. Aquest poble no s’arronsa davant de tribunals inquisitorials’, van dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any